Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONI O LOKALNOJ SAMOUPRAVI I O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA: Evropska komisija pozitivno ocjenila zakone

24.04.2018.


Preciznije rečeno, dobili smo najbolju ocjenu u zoni političkih kriterijuma. Ovo je veliki podsticaj i "vjetar u leđa" našim reformskim nastojanjima da učinimo javnu upravu servisno orijentisanom i okrenutu građanima, ali, svakako, i dodatna odgovornost da taj proces što kvalitetnije okončamo. To je ukazala ministarka javne uprave Slizana Pribilović komentarišući posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Naime, u izvještaju se navodi da je u ovoj oblasti postignut napredak. Ipak, kako se navodi, još uvijek je potrebna jaka politička volja kako bi se efikasno riješila depolitizacija javne službe i optimizacija državne uprave, kako bi se osigurala efikasna implementacija i finansijska održivost reformi.

Pribilović je posebno zadovoljna što su pohvaljena dva nova zakonska rješenja

"Zakon o lokalnoj samoupravi ("Sl. list CG", br. 2/2018) i Zakon o državnim službenicima i namještenicima ("Sl. list CG", br. 2/2018), koje su, dodaje, u prethodnoj godini pripremili u atmosferi otvorenog dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava, civilnog društva i uz uvažavanje sugestija Evropske komisije. Velika su, priznaje, očekivanja svih u pogledu primjene ovih zakonskih rješenja. Stoga ministarka javne uprave očekuje da se stvore uslovi da f otpočne puna primjena pomenutih zakona, naročito od Zakona o državnim službenicima i namještenicima čiji početak primjene je od 1. jula", istakla je ona.

Kad su drugi komentari i sugestije u pitanju, vjeruje da su oni u potpunosti na liniji politika Vlade i prioriteta Ministarstva javne uprave, te da su dobar orjentir da unapređujemo javne politike kada je reforma javne uprave u pitanju.

"Ministarstvo javne uprave će u narednom periodu biti u potpunosti posvećeno donošenju novog Zakona o državnoj upravi, te optimizaciji broja zaposlenih i unapređenju e-usluga", kazala je Pribilović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 23.04.2018.


Naslov: Redakcija