Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZVJEŠTAJ O RADU SUDOVA U 2016. GODINI: Zadovoljavajući kvalitet rada sudova, ali se uočava preopterećenost predmetima za svakog sudiju pojedinačno. Nastavlja se trend većeg broja parničnih predmeta, a smanjenja broja krivičnih predmeta. Podaci pokazuju i trend smanjenja dužine trajanja postupka

24.04.2017.


Crnogorski sudovi u 2016. godini završili su 92,88 posto pristiglih predmeta, a kvalitet rada sudova je na zadovoljavajućem nivou, saopšteno je na predstavljanju izvještaja o radu crnogorskih sudova u prošloj godini, u Skupštini Crne Gore.

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, članovi Sudskog savjeta predstavili su izvještaj, koji je pokazao određenu preopterećenost predmetima za svakog sudiju pojedinačno.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević ukazao je da je u prošloj godini na adresu savjeta pristiglo 203 pritužbe građana, od čega je riješeno 177.

"U crnogorskim sudovima na kraju 2016. godine bilo je 92,88 posto završenih predmeta po svim vrstama, u odnosu na godišnji priliv. Sudovi su bili ažurni, to ostaje kao kvalitet u radu crnogorskih sudova. Nastavlja se trend većih broja parničnih predmeta, a smanjenja broja krivičnih predmeta", kazao je Vukčević.

Saopštio je i da su sudije bile opterećene prosječno sa 531 predmetom, a da su završili 377.

"Kvalitet rada je na zadovoljavajućem nivou, 68 posto od svih odluka je potvrđeno, 21 posto je ukinuto, a pet odsto je djelimično potvrđeno, preinačeno ili ukinuto", rekao je Vukčević, napominjući da podaci pokazuju i trend smanjenja dužine trajanja postupka.

Vukčević je poslanike upoznao da je Sudski savjet u protekloj godini inkoporirao novi sistem izbora napredovanja i odgovornosti sudija.

"Nastojimo da pažljivo promjenjujemo taj novi sistem i ukažemo na neke od nedostataka. Od ove godine imamo ocjenjivanje sudija. To smo radili u Nikšiću, kao pilot projekat. Uočavamo neke probleme, vidimo koja su otvorena pitanja", ukazao je Vukčević.

Poručio je i da je kruna napora zaposlenih u pravosuđu ne mora da bude ocrtana u statistici, već treba da ima odjek u javnosti, jer statistika ne znači sve.

"Nama je važno da dođemo do suda građana i moramo znati kakvo je povjerenje građana, što je osnov. Mi smo pristupili istraživanju povjerenja i vjerujem da ćemo ove godine imati rezultate tog istraživanja", ukazao je Vukčević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.04.2017.


Naslov: Redakcija