Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTREBNE REFORME RADNOG ZAKONODAVSTVA: Postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze trebalo bi značajno izmijeniti, te pojednostaviti definiciju pojma zarade. Zastarjelost novčanih potraživanja bi trebalo da bude vremenski ograničena, kako bi se poslodavcima omogućila predvidljiva poslovna budućnost, a zaposlenima pravovremena realizacija potraživanja

24.03.2017.


U Crnoj Gori su neophodne reforme zakonodavnog okvira u oblasti rada, a Zakon o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon) trebalo bi da bude krovni akt koji propisuje odnose između poslodavaca i zaposlenih, ocijenila je predsjednica Američke privredne komore, Katarina Bulatović.

AmCham u Crnoj Gori organizovala je poslovni ručak sa ministrom rada i socijalnog staranja, Kemalom Purišićem, kome su prisustvovali članovi AmCham-a, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Kako se navodi u saopštenju AmCham-a, centralna tema poslovnog ručka odnosila se na aktuelne poslovne barijere iz oblasti rada, kao i na planove za izmjenu radnog zakonodavstva u cilju njihovog prevazilaženja.

U tom smislu razgovarano je, kako je saopšteno, o planiranim aktivnostima Ministarstva u ovoj godini.

Bulatović je istakla da su reforme zakonodavnog okvira u oblasti rada neophodne i neminovne.

"Zakon bi trebalo da bude krovni akt koji propisuje odnose između poslodavaca i zaposlenih u Crnoj Gori sa kojim bi trebalo da budu usklađeni svi kolektivni ugovori i podzakonska akta", ocijenila je Bulatović.

Kako je ukazala, njihove kompanije članice smatraju da bi postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze trebalo značajno izmijeniti, kao i pojednostaviti definiciju pojma zarade.

"Zastarjelost novčanih potraživanja bi trebalo da bude vremenski ograničena, kako bi se poslodavcima omogućila predvidljiva poslovna budućnost, a zaposlenima pravovremena realizacija potraživanja", ukazala je Bulatović.

U intervjuu između Bulatović i Purišića, ministar je odgovarao na pitanja od značaja za članstvo AmCham-a i ukupnu crnogorsku biznis zajednicu.

"Razgovarano je o eventualnom napretku u usvajanju novog Zakona o radu, kao i novim rješenjima koje bi isti trebalo da ponudi, ali i o novom Zakonu o strancima koji je u pripremi", saopšteno je iz AmCham-a.

Purišić je, kako se navodi, tokom intervjua ukazao da je Akcionim planom za poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i Programom rada Vlade Crne Gore, donošenje Zakona o radu planirano za IV kvartal 2017. godine.

To, objasnio je, podrazumijeva utvrđivanje Predloga zakona o radu od Vlade Crne Gore do kraja 2017. godine.

Purišić je naveo da je u toku usaglašavanje teksta Zakona o socijalnim partnerima, i da je neophodan konsenzus sva tri socijalna partnera u vezi sa predloženim zakonskim rješenjima.

U ovom trenutku ne mogu, prema njegovim riječima, predvidjeti kakav će biti konačan stav u vezi sa tim pitanjem.

"Od interesa za poslovnu zajednicu u Crnoj Gori jeste i najava ministra da će izradom novog Zakona o strancima poslovni ambijent u Crnoj Gori biti unaprijeđen s aspekta zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.03.2017.


Naslov: Redakcija