Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SOCIJALNI SAVJET: Od trećeg kvartala minimalna zarada 250 eura

24.02.2021.


Socijalni savjet podražo je odluku o povećanju minimalne zarade na 250 eura, ukazala je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović i dodala da očekuje da na narednoj sjedici Savjeta ponovo bude rasprave na tu temu. Na narednoj sjednici Savjeta očekuje amandmane na tu temu i da se, kako je kazala, rok koji je sada fiksiran na 1. jul pomjeri ali, kako je istakla, dogovoreno je da to bude u trećem kvartalu.

Podsjećamo, minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula.

Lipovina Božović je ukazala da je stav socijalnih partnera da je utvrđivanje iznosa minimalne zarade nešto što zahtijeva socijlani dijalog i što mora proći konsultacije socijalnih partnera i, dodala da i zakon definiše, da vlada utvrđuje iznos minimalne zarade na predlog Socijalnog savjeta.

Ona je iskazala zadovoljstvo što su imenovani novi članovi Socijalnog savjeta Crne Gore.

"Po prvi put se u Socijalnom savjetu nalaze dva ministra i državna sekretara. Uz prisustvo premijera i predsjednika Skupštine se želiela poslati poruka o tome koliko je važan socijalni dijalog", ukazala je Lipovina Božović.

Ona je podsjetila da sadašnji iznos minimalne zarade od 222 eura čini trećinu potrošačke korpe.

"Učešće minimale zarade u troškovima života je oko 35%. I to da nekoliko desetima hiljada ljudi koja prima taj iznos zabrinjava", ukazala je Lipovina Božović.

Ipak, kako je ukazala, treba voditi računa o mogućnostima.

"Nema dlieme, ni poslodavci ni Sindikat ni Vlada nijesu bili u dilemi da li taj iznos treba da se poveća. Ono čemu treba raspravljati je koji je to iznos koji je održiv. Treba voditi računa da odluke koje donosimo budu dugoročne i održive. Voljeli bismo da taj iznos bude 400 eura ali je jasno da to u ovom trenutku nije moguće", dodala je.

Ono što jeste stav svih, kako je istakla je, da iznos minimalne zarade ne treba da bude ispod 250 eura, da se u budućnosti, prateći tok ekonomske situacije razmišlja i razgovara o tome kojom dinamikom bi taj iznos mogao da raste.

"Stav svih na Savjetu je da iznos min zarade neće biti ispod 250 eura. Stav svih je i da treći kvartal treba uzeti kao period kada će doći do tog povećanja i sačekati da se vidi kako će se ekonomska akivnost pokrenuti u narednom periodu posebno u turizmu, i da se u tom smislu stvore jasne pretpostavke i za posvećanje minimalne zarade i eventualne fiskalne olakšice za poslodavce", ukazala je državna sekretarka.

Ona je dodala da na narednoj sjednici Socijalnog savjeta očekuje amandmane na odluku o povećanju minimalne zarade.

"Razumjemo stavove svih i pažljivo osluškujemo potrebe i očekujemo da na narednoj sjednici Savjeta zakazanoj za početak marta ponovo bude rasprave na tu temu i očekujem neke amandmane i da se taj rok koji je sada fiksiran na 1. jul pomjeri. Ali ono što je dogovoreno je da to bude u trećem kvartalu", zaključila je Lipovina Božović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.02.2021.


Naslov: Redakcija