Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VLADA CG OTVORENA ZA SARADNJU SA INVESTITORIMA

24.02.2017.


Vlada Crne Gore će biti otvorena za saradnju sa pouzdanim potencijalnim investitorima, a posebno će se baviti promocijom crnogorskih izvoznih i investicionih potencijala, saopštio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je, na radnom sastanku u Privrednoj komori (PKCG), govorio o napretku Crne Gore u evroatlantskim integracionim procesima.

"Kako Crna Gora napreduje u ispunjavanju našeg spoljnopolitičkog programa, mijenjamo i unaprijeđujemo crnogorske standarde, politike i praksu u skladu sa EU i NATO članicama i tako stvaramo stabilniji i povoljniji poslovni ambijent", ukazao je Darmanović.

Radni sastanak su, kako je saopšteno iz PKCG, održali predstavnici crnogorskih institucija koje se aktivno bave promovisanjem potencijala nacionalne privrede u cilju privlačenja direktnih stranih investicija i unaprijeđenja izvoza domaćih proizvoda, sa predstavnicima diplomatsko - konzularnih predstavništava akreditivanih u Crnoj Gori.

"Skup je organizovan u okviru aktivnosti PKCG i Ministarstva vanjskih poslova u oblasti ekonomske diplomatije sa ciljem boljeg i kompletnijeg informisanja potencijalnih investitora iz inostranstva o našoj zemlji, njenom investicionom ambijentu i aktuelnim projektima", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić rekao je da u crnogorskoj ekonomiji dominantno učestvuje sektor usluga, bankarstva i turizma, kao i da je potrebno uložiti posebne napore da se takav trend izbalansira kroz razvoj realnog sektora, posebno poljoprivrede i energetike, privlačenjem direktnih stranih investicija.

On je dodao da podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni ukazuju na nepovoljno stanje u realnom sektoru.

"Većinu spoljnotrgovinske razmjene Crna Gora ostvaruje sa EU zemljama i potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA). Sa njima imamo uravnoteženiju robnu ramjenu kada je riječ o odnosu uvoza i izvoza", rekao je Saveljić.

On je precizirao da 82,2 odsto domaćeg izvoza odlazi na tržište Evrope, dok 88,9 odsto ukupnog uvoza robe dolazi sa tog tržišta.

"Srbija je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, sa procentom učešća u ukupnom uvozu u visini od 23,3 odsto i izvoza 22,3 odsto", naveo je Saveljić.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija (MIPA), Miloš Jovanović, prezentovao je investicionu klimu u Crnoj Gori, fokusirajući se na podsticaje za strane investitore, osnovne makroekonomske pokazatelje, integracione procese i potpisane međunarodne sporazume. Posebna pažnja je posvećena podacima o direktnim stranim ulaganjima u prošloj godini, kao i investicionom ambijentu.

Načelnik Odsjeka za podršku i praćenje razvojnih projekata u Sekretarijatu za razvojne projekte, Maja Vuković, govorila je o investicionim projektima i mogućnostima koji se za to pružaju u Crnoj Gori.

Ona je prezentovala projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, transporta i turizma.

Vuković je predstavila i rad Nacionalne investicione komisije i jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za ovu godinu.

Izvršni direktor Zetatransa, Dalibor Stojanov i kordinator prodaje i marketinga Luštica developmenta, Miloš Jeknić predstavili su iskustva tih kompanija u Crnoj Gori i ukazali na prednosti i nedostatke crnogorskog investicionog ambijenata.

Skupu su prisustvovale 33 diplomate akreditovane u Crnoj Gori.

"U razgovorima koji su uslijedili nakon prezentacija, predstavnici ambasada su pozdravili inicijativu koju su pokrenuli PKCG i Ministarstvo vanjskih poslova i ukazali da su spremni za dinamiziranje operativne poslovne saradnje", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.02.2017.


Naslov: Redakcija