Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Doživotna naknada majkama sa troje i više djece obračunava se od dana podnošenja zahtjeva


Januarska naknada za žene sa troje i više djece obračunata je od dana podnošenja zahtjeva, a puni iznos naknade za februar će biti uplaćen narednog mjeseca. Mnoge majke su tako primile po pola naknade, ali nadležni poručuju da je sve u skladu sa Zakonomo socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015 i 47/2015).

Prva isplata doživotnih naknada za majke sa troje i više djece, po osnovu Zakona, već je unijela nemire među pojedinim korisnicama. Ovo se posebno odnosi na žene koje su se odrekle penzije u korist naknade. Naime, veliki broj žena umjesto cijele, primio je polovinu ili trećinu od kompletnog iznosa naknade. Bilo je i onih koje su primile pola naknade, ali i pola penzije koje su se prethodno odrekle zbog doživotne naknade.

Pravo na naknadu za majke sa dvoje i više djece, objasnila je PR Ministarstva rada i socijalnog staranja Lela Vuković, teče od trenutka kada su žene podnijele zahtjev.

"Svaka žena zna kada ga je predala zahtjev i tada je obaviještena da će u zavisnosti od datuma primiti umanjenu naknadu. Sljedeća naknada biće u punom iznosu", rekla je Vuković i dodala da su do sada obradili 9.000 zahtjeva, najviše, 7.350, naknada za majke i 1.352 zahtjeva za njegovatelje korisnika lične invalidnine.

Najviše zahtjeva čeka na obradu iz Zavoda za zapošljavanje, oko 11.000, jer za njih, kako je pojasnila, treba najviše vremena da se provjere u arhivama.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.02.3016.