Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPECIJALNOM DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Sindikat medija protivi se odredbama Prijedloga zakona koje predviđaju ograničavanje prava na objavljivanje informacija iz istražnog postupka bez odobrenja glavnog specijalnog tužioca ili sudije za istragu


Sindikat medija saopštio je da se kategorično protivi bilo kakvom zadiranju u profesionalna i svaka druga prava novinara te zbog toga, kako ističu, smatraju potpuno neprihvatljivim Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno ograničavanje prava na objavljivanje informacija iz istražnog postupka bez odobrenja glavnog specijalnog tužioca ili sudije za istragu.

"Mi se zalažemo za poštovanje pravila profesije, slobodu medija i razvoj profesionalnih standarda, a ovaj prijedlog u velikoj mjeri ograničava slobodu medija ali što je još važnije, i pravo javnosti da zna", naveli su iz Sindikata medija.

S toga, dodaju oni, mediji moraju pratiti istrage, pogotovo u važnim slučajevima i to u svim njihovim fazama, uključujući i izviđaj, i o njihovim rezultatima obavještavati javnost.

"Mediji ne treba da vode svoje, paralelne, istrage i saglasni smo sa tim da pravosuđu treba omogućiti da bez pritisaka radi svoj posao, ali ukoliko se usvoji Prijedlog zakona imaćemo veliki problem zato što će predstavnici pravosudne vlasti ostati bez kontrole javnosti", upozoravaju oni.

Iz Sindikata pitaju ko će onda garantovati da neće doći do zloupotreba ovlašćenja u tim istragama i možda namjernog stopiranja ili odugovlačenja pojedinih istraga, kada su podaci iz izviđaja tajni.

"Nadamo se da će većina u Skupštini Crne Gore uvidjeti koliko bi pogubno bilo ako dozvole da novinari krivično odgovaraju za podatke koje objave, a do kojih su došli u skladu sa pravilima profesije, poštujući Etički kodeks novinara i vođeni interesima javnosti da zna šta se dešava u Crnoj Gori", naveli su iz Sindikata medija.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.02.2016.