Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O ADMINISTRATIVNIM I O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA: Unija poslodavaca pozdravlja usvajanje zakona

24.01.2019.


Odluka Vlade o utvrđivanju Predloga zakona o administrativnim taksama i Predloga zakona o lokalnim komunalnim taksama je podsticajna i pokazuje da otvorenost kreatora politika za saradnju sa predstavnicima privrede predstavlja jedini ispravan pristup u procesima donošenja odluka, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG).

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, ukazala je da ta poslodavačka organizacija pozdravlja usvajanje ta dva predloga zakona.

"Tim predlozima zakona su u značajnoj mjeri uvažene brojne preporuke i argumenti koje smo duži niz godina upućivali Ministarstvu finansija. UPCG je tim preporukama ukazivala na potrebu da se visina pojedinih taksi i naknada na lokalnom nivou smanji, odnosno da se eliminišu one koje se dupliraju ili nijesu usklađene sa realnim stanjem u privredi", rekla je Vuksanović.

Ona je navela da se UPCG nada da će Vlada zadržati takav pravac po pitanju unaprjeđenja uslova poslovanja.

"Nadamo se da nas Vlada u narednom periodu neće iznenaditi uvođenjem novih ili povećanjem postojećih fiskaliteta, čemu smo ranije bili svjedoci", poručila je Vuksanović.

Ona je saopštila da privrednike dodatno ohrabruje i činjenica da je odluka Vlade uslijedila nakon upoznavanja sa sadržajem dva strateška dokumenta UPCG, koji su objavljeni krajem 2017. i prošle godine, i u kojima je detaljno analizirano stanje i dat pregled brojnih fiskaliteta i parafiskaliteta koji postoje na nacionalnom i lokalnom nivou i opterećuju poslovanje preduzeća.

"Najave Ministarstva koje su uslijedile već nakon prvog izvještaja UPCG govorile su u prilog našim i očekivanjima privrednika. Konačno, na sjednici nacionalnog Savjeta za konkurentnost u decembru prošle godine, osim razmatranja navedenih predloga zakona, Savjet je upoznat i sa našim drugim izvještajem", dodala je Vuksanović.

Prema njenim riječima, tokom perioda implementacije novih zakonskih rješenja pokazaće se u kojoj mjeri oni ispunjavaju potrebe privrede.

"Loše odluke jednog broja jedinica lokalne samouprave rezultirale su time da je opterećenost preduzeća različitim fiskalnim i parafiskalnim nametima danas izrazito visoka, naročito u odnosu na njihovu profitabilnost i poslovne domete", zaključila je Vuksanović.

Prema predlozima zakona koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, cijena administrativne takse kada je u pitanju zahtjev, molba, predlog i drugi podnesak smanjenja je sa pet na dva eura.

Cijena administrativne takse kada je u pitanju žalba protiv rješenja smanjena sa pet na četiri eura, a kada je u pitanju opomena sa tri na dva eura.

Kada su u pitanju uvjerenje, ovjera ugovora, ovjera punomoćja i rješenje, takse su smanjene sa pet na tri eura.


IZVOR: Vebsajt Mladi Nikšića, 19.01.201


Naslov: Redakcija