Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONI O MEDIJIMA I O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Sindikat medija predložio izmjenu zakona

24.01.2018.


Sindikat medija Crne Gore (SMCG) dostavio je svim poslanicima predloge za izmjene medijskih zakona.

Sindikat je, kako su saopštili, od poslanika zatražio da izmijene zakone o medijima i elektronskim medijima.

Podršku SMCG dali su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Mreže za etičko novinarstvo (EJN), Udruženja novinara Kosova i sindikata novinara Hrvatske i Srbije.

Predsjednica SMCG, Marijana Camović, ukazala je da crnogorski novinari i novinarke rade u uslovima cenzure i autocezure i da njihovi tekstovi moraju da prate politiku za koju se zalaže medij u kojem su zaposleni.

Ona je dodala da je, uporedo sa tim, njihov ekonomski položaj, prema mišljenju 67 odsto anketiranih novinara u istraživanju SMCG, oslabio i to u odnosu na prošlu godinu te da više od 50 odsto zaposlenih prima manje od 500 eura, odnosno ispod prosjeka na nivou države.

"Zbog svega toga od poslanika i poslanica smo tražili da izmijene Zakon o medijima ("Sl. list RCG", br. 51/2002, 62/2002, "Sl. list CG", br. 46/2010 - dr. zakon i 40/2011 - dr. zakon) kako bi makar djelimično popravili situaciju", ukazala je Camović.

SMCG je predložio da budući Zakon o medijima sadrži odredbe koje će zaštititi dostojanstvo novinara i garantovati slobodu u radu jer će se na taj način doprinijeti unaprijeđenju profesionalizma medija u ostvarivanju njihove javne funkcije.

Predloženo je uvođenje prava novinara da odbije nalog urednika pod određenim uslovima i da se bez konsultacija sa autorom teksta njegov sadržaj suštinski ne smije mijenjati. Takođe, predlog je i da osnivači medija preuzmu troškove sudskih postupaka po tužbama zbog objavljenih tekstova, jer sad imamo situacije da medij ostavi novinara da se sam nosi sa sporovima i snosi troškove postupka.

Camović je saopštila i da je zatraženo od Skupštine da pristupi i izmjenama Zakona o elektronskim medijima ("Sl. list CG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon, 53/2011, 6/2013, 55/2016 i 92/2017) jer postojeći ne omogućava stabilno finansiranje lokalnih javnih emitera koji zapošljavaju veliki broj ljudi i jako su značajni za sve građane opština u kojima postoje.

"SMCG traži da opštine, koje su osnivači lokalnih javnih emitera, utvrde minimalni iznos godišnjeg budžeta za finansiranje tih medija, kako bi se konačno obezbijedila njihova održivost. Ono što se dešavalo krajem prošle godine u Radio televiziji Pljevlja, gdje su koleginice i kolege mjesec i po štrajkovale zbog pet zarada, ne smije da se ponovi", poručila je Camović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 23.01.2018.


Naslov: Redakcija