Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O VOJNO-OBAVJEŠTAJNIM I BEZBJEDNOSNIM POSLOVIMA: Predviđeno uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje lica na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i lica u službi u Vojsci

23.12.2019.


"Predlogom zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, na potpun i jedinstven način uređuju se nadležnosti, ovlašćenja, statusna pitanja i način nadzora i kontrola rada Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane", ukazao je državni sekretar Slobodan Filipović.

Državni sekretar Slobodan Filipović ukazao je, precizirajući novine koje se predviđaju Predlogom zakona, da je u odnosu na dosadašnje propise novina uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje lica na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i lica u službi u Vojsci. "Uvođenje navedenih ovlašćenja omogućiće da se dodatno utvrdi vjerodostojnost prikupljenih podataka, specijalizuje i profesionalizuje rad, kao i postigne sinergija i koordinirano djelovanje svih subjekata bezbjednosnog sistema", ukazao je Filipović.

Filipović je istakao da se nadzor nad vršenjem vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova ostvaruje od strane Vlade, Skupštine i Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao eksternih subjekata kontrole, dok se unutrašnja kontrola rada ostvaruje kroz institute glavnog inspektora, sa ciljem zaštite i unapređenja integriteta i sprečavanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

Predlog zakona je u skladu sa daljom reformom sistema bezbjednosti, imajući u vidu da je, u prethodnom desetogodišnjem periodu, postupanje Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane bilo normirano Zakonom o odbrani("Sl. list RCG", br. 47/2007 i 86/2009 - dr. zakon i "Sl. list CG", br. 88/2009 i 25/2010 - dr. zakon, 40/2011 - dr. zakon, 14/2012, 2/2017 i 46/2019).


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo odbrane, 20.12.2019.


Naslov: Redakcija