Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RADU: Normirani su novi oblici rada, kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu

23.12.2019.


Predlog zakona o radu trebalo bi da na kvalitetniji način uredi odnose na tržištu rada, smatra ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, dok iz opozicije upozoravaju na mogućnost zloupotreba po pitanju jednostavnijih procedura za davanje otkaza zaposlenima.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, ukazao je da je Vlada pripremila potpuno novi Predlog zakona o radu, koji će na kvalitetan način urediti odnose na tržištu rada.

"Vlada je predložila kvalitetan tekst zakona, koji je sproveden u najširem obimu konsultacija sa socijalnim partnerima. Usklađen je sa EU zakonodavstvom i ima 40-ak normi više nego važeći zakon", rekao je Purišić u Skupštini.

Vlada je, kako je naveo, nakon više od tri godine rada na zakonskom rješenju, u novembru dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije (EK) na tekst zakona.

"On je rezultat vrlo strpljivog i široko postavljenog socijalnog dijaloga socijalnih partnera, što je jedan od najvećih kvaliteta postignutih radeći na ovom zakonu", ocijenio je Purišić.

Prema njegovim riječima, članovi Vlade su ocijenili da je zakon po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca.

"Vjerujemo da će on unaprijediti poslovni ambijent, podstaknuti preduzetništvo i novo zapošljavanje i smanjiti segmentaciju na tržištu rada u korist dostojanstvenog rada", naveo je Purišić.

On je saopštio da su osnovni ciljevi zakona jačanje instrumenata institucija koje se bave zaštitom prava zaposlenih, povećanje fleksibilnosti na tržištu rada, efikasnije suzbijanje sive ekonomije, dodatna humanizacija procesa rada i liječenje tranzicionih ožiljaka.

"Kad je riječ o novinama u zakonu – radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme. Do sada je bila norma po pravilu na neodređeno vrijeme, a sada želimo da ukažemo šta je nova intencija ovog zakona, a to je zapošljavanje na stabilnim osnovama, što je norma koja podržava dostojanstveni rad", ocijenio je Purišić.

On je ukazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

Jedna od značajnih novina je da sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, a da je u važećem bio 24 mjeseca.

"Normirani su novi oblici rada, kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu. Dodatno je omogućeno poslodavcu da u hitnim slučajevima rasporedi zaposlenog bez njegove saglasnosti do mjesec", rekao je Purišić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija