Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Ukoliko Prijedlog zakon bude usvojen Mreža za afirmaciju nevladinog sektora će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu za njegovo obaranje. Iz MANS-a navode da je Prijedlog zakona neustavan u dijelu u kojem favorizuje jednu kategoriju potrošača goriva, eksplicitno navodeći da će duplo niža akcizna stopa biti primjenjivana na gorivo koje se uvozi za potrebe izvođenja radova na autoputu, u odnosu na sve ostale potrošače u zemlji


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Vlada Crne Gore namjerava da od građana i privrede godišnje naplati 15,8 miliona eura po osnovu povećanih akciza na gorivo, kao i dodatnih 3,2 miliona eura PDV-a po osnovu uvećane cijene naftnih derivata, tvrde iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Kako su istakli, ovo predstavlja novi pokušaj da na nezakonit način popuni rupu u budžetu koja je svakim danom sve veća nakon odluke da se uđe u rizičan projekat izgradnje autoputa.

"Vlada je prethodno samo za pola godine od građana prihodovala blizu deset miliona eura, koliko je inkasirano naplatom nezakonite takse na gorivo. Iako je MANS upozoravao da se radi o protivustavnom djelovanju Vlade, Ustavni sud je tek nakon podnošenja naše inicijative osporio taksu i proglasio je neustavnom. Ustavni sud nije imao izbora osim da taksu proglasi neustavnom, odugovlačenjem njenog procesuiranja, Vladi je bilo omogućeno da uprkos tome što je taksa bila i formalno neustavna, još neko vrijeme nezakonito ubira prihode od nje", tvrde iz ove organizacije.

Iz MANS-a ističu da kada su u pitanju nezakonito naplaćenih blizu deset miliona eura, Vlada nije čak ni deklarativno razmatrala da ih vrati građanima kroz umanjenu cijenu goriva u određenom vremenskom periodu, već sada pokušava da kroz Prijedlog zakona ponovo nezakonito zavuče ruku u džep građana i nastavi sa starom praksom.

"Prijedlog Zakona je neustavan dokument u dijelu u kojem favorizuje jednu kategoriju potrošača goriva, eksplicitno navodeći da će duplo niža akcizna stopa biti primjenjivana na gorivo koje se uvozi za potrebe izvođenja radova na autoputu, u odnosu na sve ostale potrošače u zemlji. Neograničene količine goriva po nižoj cijeni za uski krug privilegovanih komapnija koje će raditi na autoputu, jeste direktno kršenje Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI)", navode iz ove organizacije.

Oni su najavili da će, ukoliko Prijedlog zakon bude usvojen u ovom obliku, odmah nakon objavljivanja u "Sl. listu CG", Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za njegovo obaranje.

"Iz izloženog ne postoji niti najmanja sumnja da se radi o neustavnom dokumentu", ponovili su oni, apelujući na poslanike da glasaju protiv Prijedloga zakona.

Izvor: Vebsajt CdM, 22.12.2015.