Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE I INSPEKCIJA RADA POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI: Saradnja se odnosi na tri oblasti: razmjenu podataka o licima zaposlenim u zoni sive ekonomije, planiranje i organizacija raznih vidova specifičnih obuka u oblasti rada i radnih odnosa i oblast elektronske razmjene podataka sadržane u informacionim sistemima obje institucije

23.11.2017.


Kako bi uticali na suzbijanje rada na crno, da se na evidenciji nezaposlenih ne bi nalazile osobe iz sive zone već kako bi se oni preveli u legalne tokove, Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Inspekcija rada kao dio Uprave za inspekcijske poslove potpisali su memorandum o saradnji.

Dokumenat su parafirali direktor ZZZ Suljo Mustafić i v.d. direktor UIP Alija Košuta.

"Ovim Memorandumom saradnja ZZZ i UIP fokusira se na tri oblasti: razmjenu podataka o licima zaposlenim u zoni sive ekonomije, planiranje i organizacija raznih vidova specifičnih obuka u oblasti rada i radnih odnosa i oblast elektronske razmjene podataka sadržane u informacionim sistemima obje institucije", ukazao je direktor Mustafić i dodao da će se razmjena podataka iz naših baza obavljati u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. list CG", br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017).

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, po riječima Mustafića, nalaze se 51.802 nezaposlena.

"Nezaposlenost je za dvije i po godine porasla oko 25 odsto. Od jula 2015. godine, kada je registrovana nezaposlenost iznosila 32.000, na evidenciju je došlo još blizu 20.000 osoba", navodi se u saopštenju Zavoda za zapošljavanje.

Zbog primjene zakonskih rješenja, koja direktno i indirektno opterećuju tržište rada Zavod je, prema riječima Mustafića, postao prijemčivo mjesto za ostvarivanje nekog prava. Prijavljena su i lica iz sive ekonomije, koja imaju posao, ali ne i formalno-pravni status.

Izmještanjem zdravstvenog osiguranja, kako je ukazao, stvorene su pretpostavke za sređivanje evidencije preopterećene licima koja ne traže posao.

"Sa nadležnim državnim organima, prije svega Inspekcijom rada, nastojimo uticati na suzbijanje rada na crno, kako se na evidenciji ne bi nalazile osobe iz sive zone ili ih prevoditi u formalne radne tokove. Cilj je da stvorimo prostor da se bavimo licima koja istinski traže posao, što je naša suštinska djelatnost", naglasio je Mustafić.

Sa ovakvim nastojanjima, istakao je Mustafić, korespondira i program "Stop sivoj ekonomiji", koji se, po zaključku Vlade, realizuje prošle i ove godine.

"Zaključkom, sa posljednje sjednice, Vlade ovaj program, koji traje četiri mjeseca, biće produžen još mjesec i po, do kraja godine. U Program je uključeno-zaposleno 145 lica sa stečenim visokim obrazovanjem i to: 80 lica na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave, 35 u Upravi policije i 30 lica u Upravi za inspekcijske poslove", navodi se u saopštenju.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta, podsjetio je da je Uprava za inspekcijske poslove prepoznata kao jedna od ključnih institucija u obezbjeđivanju sigurnog tržišta roba i usluga, stvaranju legalnih tokova rada i unapređivanju zaštite zdravlja, potrošača, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije i njenog svođenja na 15 odsto, što je praksa evropskih zemalja.

Prema novoj sistematizaciji Uprave za inspekcijske poslove, kako je dodao Košuta, biće mjesta za 99 novih inspektora.

"Već imamo bazu od 30 mladih obučenih ljudi, uključenih kroz program "Stop sivoj ekonomiji", od kojih ćemo neke zadržati u stalni radni odnos", najavio je Košuta.

Prema njegovim riječima inspektori rada su samo tokom oktobra u legalne radne tokove uveli 91 lice iz Podgorice, a 181 na nivou Crne Gore. Za njih je tako prestala potreba da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.11.2017.


Naslov. Redakcija