Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika

CENTRALNA BANKA CG: Za povećanje profitabilnosti banaka potrebno je rješavanje problema loših kredita i smanjenje nivoa operativnih troškova banaka

23.11.2016.


Za dugoročno povećanje profitabilnosti banaka potrebno je rješavanje problema loših kredita i smanjenje nivoa operativnih troškova banaka, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG) za finansijsku stabilnost i platni promet, Nikola Fabris.

On je naveo da se rast profita može tražiti i u uvođenju novih usluga ili širenju postojećih, poput elektronskog ili investicionog bankarstva.

On je objasnio da je ranjivost zbog stranih izvora finansiranja bila prisutna neposredno prije i u prvih nekoliko godina nakon izbijanja globalne finansijske krize.

"Strani krediti banaka danas su značajno smanjeni, iznosili su 202 miliona eura na kraju trećeg kvartala i predstavljaju manje od deset odsto ukupno odobrenih kredita. Uz to, oni su niži 75 odsto u odnosu na maksimalni nivo koji je bio prisutan na kraju 2008. godine, koji je iznosio 830 miliona eura. S obzirom na to da se posljednjih nekoliko godina bankarski sektor stabilizovao, započet je trend razduživanja, odnosno smanjivanja stranih kredita", rekao je Fabris.

Bankarski sektor je iskazao dobit od 23,7 miliona eura na kraju septembra 2016. godine. Fabris je ocijenio da je to značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

"Kada su u pitanju pokazatelji profitabilnosti, prinos na prosječnu aktivu iznosio je 0,89 odsto, a prinos na prosječni kapital 6,6 odsto na kraju septembra", naveo je Fabris.

On je dodao da je deset od 15 banaka imalo pozitivan rezultat poslovanja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.11.2016.