Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OBUKA VINARA ZA ELEKTRONSKO VOĐENJE DNEVNIKA PROIZVODNJE U SKLADU SA STANDARDIMA EU


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizuje, u okviru edukativno-informativnih aktivnosti predviđenih Programom rada za 2015. godinu, obuku vinara za elektronsko vođenje evidencije u vinskom sektoru u skladu sa standardima EU.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, program se realizuje u saradnji sa Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore i Udruženjem somelijera Crne Gore, a obuka se sprovodi u kontinuitetu.

"Proizvođači se edukuju da u skladu sa evropskim standardima vode evidenciju, odnosno, unose u elektronskoj formi podatke iz procesa proizvodnje vina. Sinhronizovano, Ministarstvo definiše podzakonskim propisima šta sve evidencija treba da sadrži i pravila koja treba poštovati, a koja se odnose na način vođenja evidencije", navodi se u saopštenju.

Uz bazu podataka iz vinogradarskog registra, elektronsko vođenje evidencije omogućava procjenu proizvodnog potencijala u vinskom sektoru i jednostavnije praćenje tržišta vina.

Izvor: Vebsajt CdM, 20.11.2015.