Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Centralna banka završila nadzor nad primjenom Zakona


Centralna banka (CBCG) završila je nadzor nad primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 - dalje: Zakon) i dostavila ga Hypo Alpe Adria banci (HAAB) i čeka njene primjedbe, saopštili su predstavnici regulatora.

Predstavnici CBCG, međutim, nijesu naveli koji je rezultat nadzora nad primjenom Zakona i da li su u pravu klijenti HAAB-a koji su svojevremeno uzeli kredite u CHF i koji trvde da banka ne poštuje novousvojeni Zakonski dokument.

Iz CBCG su objasnili da formalno nije okončan postupak nadzora nad primjenom, zato što još nijesu dobili primjedbe HAAB.

"Nakon isteka roka za primjedbe steći će se uslovi za preduzimanje eventualnih mjera prema banci”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni nijesu saopštili rezultat kontrole rada HAAB uz obrazloženje da je to tajna.

"Izvještaji CBCG o kontroli su povjerljivi i ne objavljuju se ni u kojem vidu tokom trajanja procesa kontrole. Kada se steknu uslovi za objavljivanje rezultata nadzora CBCG će na odgovarajući način obavijestiti javnost”, poručili su predstavnici regulatira.

Klijenti HAAB koji imaju kredite u CHF-u tvrde da su ugovori o konverziji koje im je ponudila HAAB nezakoniti, dok u banci to demantuju. Iz HAAB su saopštili da je pozadina promjene ugovora da bi “zadržali mogućnost da traže naknadu štete, kako bi zaštitili interese banke i njenih vlasnika“.

Iz CBCG nijesu odgovorili na pitanje od koga HAAB može da se naplati u slučaju da Ustavni sud Zakon proglasi neustavnim, odnosno da li će 12 miliona EUR, koliko se spekuliše da su u minusu, naplatiti od države.

Viceguverner CBCG, Nikola Fabris, ranije je saopštio da su prilikom nadzora uočene manje nepravilnosti i dali preporuku banci da ih otkloni, što bi trebalo da bude završeno ove sedmice.

"Zakon ima svega šest članova, a pojedini se mogu tumačiti na različite načine, pa ih svako tumači kako mu odgovara. U izvještaju koji imamo obavezu da podnesemo parlamentu navešćemo sve nejasnoće i teškoće u primjeni Zakona i ukazati Skupštini da, ukoliko je postojala drugačija intencija od onoga što je doneseno u tih šest članova, onda ima prostora da se Zakon izmijeni”, rekao je Fabris.

Izvor: Vebsajt RTCG, 21.11.2015.