Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Korišćenje mobilnih telefona omogućeno samo uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogućiti vozaču da mu ruke budu slobodne

23.10.2019.


Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogućiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

On je ponovio da je upotreba mobilnih telefona u saobraćaju jedan od većih problema, kad je u pitanju koncentracija i upravljivost vozilom.

Janjušević je saopštio da su za prvih deset mjeseci ove godine kaznili ukupno 2.299 vozača. Podsjeća da je kazna za korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje od 50 do 120 eura.

"Ono što smo predložili Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima jeste da će se taj mobilni telefon sada moći koristiti, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogučiti vozaču da mu ruke budu slobodne. Dakle, moći ćete koristiti mobilni telefon, ako imate handsfree sisteme, ili druge uređaje koji vam omogućavaju da razgovarate tokom vožnje, ali da su vam ruke slobodne", pojasnio je Janjušević.

Najbolja varijanta je ipak, kako je rekao, da vozači zaustave vozilo i obave telefonski razgovor.

"Vrlo često nijeste u prilici da to uradite, a imate neku potrebu da se javite. To je inače praksa u Evropskoj uniji, da se ipak dozvoli upotreba mobilnog telefona, ali uz pomoć odgovarajućih sredstava", rekao je Janjušević.

Kada je u pitanju kažnjavanje pješaka, Janjušević kaže da uglavnom primjenjuju preventivne aktivnosti.

"Cilj nam je da ih edukujemo, da ukažemo koliko je opasno prelaziti put kad imamo slušalice u ušima, jer nećemo čuti sirenu automobila. Kad su u pitanju vozači, tu imamo represivne mjere, iako je i tu akcenat na prevenciji. Nije nam cilj da sankcionišemo bilo koga, da naplatimo kaznu, već da svi poštuju saobraćajne propise, jer ćemo tada imati manje udesa i manje stradalih i materijalne štete", zaključio je Janjušević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.10.2019.


Naslov: Redakcija