Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Taksista u vozilu mora imati i poresku prijavu

23.10.2019.


Skupštinski Odbor za ekonomiju finansije i budžet podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Predstavnik Ministarstva saobraćaja i pomorstva Dalibor Milošević objasnio je da se Predlogom zakona definiše neophodna dokumentacija u taksi vozilu.

"Vozač je do sada morao da ima samo ugovor o radu, a sada, pored toga, mora da ima i poresku prijavu kao dokaz da se tom vozaču redovno uplaćuje doprinos", ukazao je Milošević.

Analize sa terena, kako je objasnio, pokazale su da postoji veliki broj vozača sa fiktivnim ugovorima koji su prijavljeni na deset, a rade 15 sati dnevno.

"Pokušavamo da zaštitimo vozača kao zaposlenog, a sa druge strane da imamo čistu sliku koliko imamo vozača koji su prijavljeni i zaposleni u određenom preduzeću. Neko ima 100 vozila, od čega samo 50 prijavljenih radnika", ukazao je Milošević.

Poslanik Raško Konjević pitao je zašto taksista mora imati poresku prijavu u automobilu kada inspekcija za drumski saobraćaj nema nadležnost da kontroliše poresko plaćanje.

"Ne kontroliše se pojedinac, već firma. Da li će taksista, ukoliko nema poresku prijavu, biti isključen iz saobraćaja. Šta ako me isključe iz saobraćaja, a moram da idem na aerodrom? Ovdje je problem, ne u taksi udruženju, već u činjenici da smo jedini glavni grad u Evropi koji ima katastrofalno organizovan javni prevoz", smatra Konjević.

Na sjednici Odbora se moglo čuti i da taksisti za porez duguju više od tri miliona eura.

"Taksisti duguju nešto više više od tri miliona eura poreza. Saglasan sam s tim da je ova inicijativa potekla od udruženja taksista kako bi se što više kontrolisali oni koji bespravno voze", ukazao je predsjednik Odbora i poslanik Predrag Sekulić.

Poslanik Boris Mugoša istakao je da treba pojačati inspekcijski nadzor u drumskom saobraćaju. "U Crnoj Gori imamo samo tri inspektora za drumski saobraćaj. Možda treba da uputimo preporuku da se u dijelu inspekcijskog nadzora sugeriše nadležnima da pojačaju nadzor. Podatak da postoje samo tri inspektora na nivou cijele Crne Gore je alarmantan", rekao je Mugoša.

Odbor je podržao i Predlog zakona o računovodstvu u javnom sektoru.


IZVOR: Vebsajt CdM, 18.10.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija