Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Turistička inspekcija sprovodi kontrolu primjene ovog Zakona u dijelu obaveze isticanja oznake o zabrani pušenja i zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane

23.10.2019.


Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda("Sl. list CG", br. 46/2019 i 48/2019 - ispr. - dalje: Zakon), tj. od 15. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iako je Zakon stupio na snagu 15. avgusta njegovu primjenu je inspekcija turistička, zdravstveno-sanitarna i tržišna, počela da kontroliše mjesec kasnije.

Od njih, najviše kazni napisala je turistička inspekcija, koja je izdala čak 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura.

"Turistička inspekcija sprovodi kontrolu primjene ovog Zakona u dijelu obaveze isticanja oznake o zabrani pušenja i zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane. Turistička inspekcija je u periodu od početka godine do primjene novog zakona tj. do 15. avgusta 2019. godine, izdala ukupno 271 prekršajni nalog u iznosu od 89.100 eura, a nakon stupanja na snagu novog zakona izdato je 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura", naveli su iz UIP.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija u ovom periodu izdala je 12 prekršajnih naloga u iznosu od 2.710 eura prilikom kontrole u državnim institucijama i prostorima u kojima se vrši promet i proizvodnja hrane.

Kako su objasnili iz Uprave, sanitarni inspektor kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u javnim prostorima kao što su vrtići, škole, fakulteti, igraonice za djecu, domovi kulture, pozorišta, sportske sale. Kontrolom su obuhvaćeni i prostori u kojima se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane, domovi za smještaj učenika i studenata, domovi za smještaj starih lica, sredstva javnog prevoza i drugim javnim prostorima, kao i u svim radnim prostorima.

"Zdravstveni inspektor kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava u kojima ne može biti određena prostorija za pušenje. Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u periodu od januara 2019. godine do primjene novog zakona izdala pet prekršajnih naloga (1.210 eura), a po novom Zakonu je izdala 12 prekršajnih naloga 2.710 eura", naveli su iz Uprave.

Što se tiče tržišne inspekcije, ona sprovodi nadzor nad primjenom Zakona u dijelu propisanih nadležnosti i to sa aspekta stavljanja u promet duvanskih proizvoda koji na pakovanju nemaju podatke o količini katrana, nikotina i ugljenmonoksida, kao i propisanih upozorenja o štetnosti. Takođe, kontroliše neisticanje zabrane prodaje licima mlađim od 18 godina, neisticanje slikovnih upozorenja o štetnosti pušenja, prodaja duvanskih proizvoda na udaljenosti manjoj od 150 metara od vaspitno obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, apoteka...

"Nadzorom je obuhvaćena prodaja duvanskih proizvoda iz automata i na način koji kupcima omogućava samoposluživanje; prodaja duvanskih proizvoda koje sadrže oznake, riječi ili izraze koji upućuju da je ta vrsta manje štetna od drugih. Kontrolama su obuhvaćeni maloprodajni objekti, veleprodajna skladišta, kao i druga prodajna mjesta (štandovi/tezge), pijačni prostori", ukazali su iz UIP

Tržišna inspekcija je u periodu od Nove godine do sredine avgusta izvršila ukupno 217 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno osam nepravilnosti i izrečeno osam ukazivanja, a od sredine avgusta do danas tržišna inspekcija je izvršila ukupno 95 inspekcijskih pregleda u kojima je izdato 18 prekršajnih naloga u vrijednosti od 5.100 eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.10.2019.


Naslov: Redakcija