Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VLADA CG: Utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o žigu, o patentima i pravnoj zaštiti industrijskog dizajna


Vlada Crne Gore je na 172. sjednici donijela Akcioni plan za za sprovođenje Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa za period 2016-2020. Cilj Akcionog plana je uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa, kao instrumenta jačanja administrativnih kapaciteta, efikasnijeg pružanja podataka i usluga građanima i institucijama, kvalitetnije saradnje sa drugim pravosudnim sistemima, institucijama Evropske unije i međunarodnim organizacijama. U diskusiji je istaknuto da će realizacija mjera predviđenih Akcionim planom doprinijeti izgradnji pravne sigurnosti potrebne za ostvarivanje ekonomskog rasta, ostvarivanje prava građana i usklađivanju sa evrospkim standardima i vrijednostima. Takođe, Vlada je donijela i Odluku o obrazovanju Komisije za nadzor i koordinaciju sprovođenja Strategije.

U cilju usklađivanja sa Zakonom o upravnom postupku ("Sl. list CG", br. 56/2014, 20/2015 i 40/2016), Vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o žigu, o patentima i pravnoj zaštiti industrijskog dizajna.

Vlada je usvojila i Informaciju o otkupu jagnjadi i Instrukciju o evidenciji otkupa i plaćanje PDV za 2016. godinu. U cilju stvaranja mogućnosti da crnogorski poljoprivredni proizvođači prodaju tržišni višak, kao i povoljnijih uslova snabdijevanja stanovništva niže platežne moći, prije svega penzionerske populacije, zaduženi su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo finansija i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja da za potrebe otkupa sezonskih viškova jagnjadi obezbijede sredstva u ukupnom iznosu od 357.640,80 eura. Istovremeno, Investiciono razvojni fond zadužen je da otvori posebnu kreditnu liniju namijenjenu finansiranju mesnih industija za realizaciju otkupa, u iznosu od dva miliona eura.

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 22.09.2016.