Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIMINALOM


Crnogorski poslanici završili su 21. septembra 2015. godine raspravu o Predlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Poslanici su saglasni da je zakon korak naprijed u borbi protiv kriminala i korupcije, a to smatra i profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević.

"Radi se o jednom zaista vrlo značajnom pravnom aktu koji će da zaokruži, ne samo u formalnom, već i u suštinskom smislu borbu protiv organiozovanog kriminala i korupcije. On je zaista nedostajao našem pravnom sistemu, jer svi ovi ostali propisi bili su na neki način nedostatni, jer je ključna stvar bila da se oduzme ekonomska moć nosiocima kriminalnih aktivnosti", objašnjava Rakočević.

Upitan je li Crna Gora zakasnila sa donošenjem tog zakona navodi:

"Možda jeste, ali u suštini nikad nije kasno. Ono što je više nego sigurno jeste da ukoliko se on dosljedno primijeni ne može biti nedodirljivih".

Rakočević smatra da će država imati snage da Zakon sprovodi na pravi način, te da će svi morati da se povinuju njegovim odredbama bez obzira koliko bile bolne. Navodi i da može biti iznenađenja:

"Svi oni dobro znaju ko je i jedan euro stekao nezakonito, i svi oni mogu i moraju da strijepe", zaključio je Rakočević.

Izvor: Vebsajt RTCG, 22.09.2015.