Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIVREDNICI OČEKUJU SMANJENJE POREZA NA ZARADE

23.08.2018.


Visoke takse, naknade na lokalnom nivou, velika opterećenost troškovima rada, siva ekonomija, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, problemi nedovoljne fleksibilnosti tržišta rada, odnosno neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa potrebama tržišta rada, glavne su biznis barijere u Crnoj Gori, ukazali su iz Privredne komore Crne Gore.

Stoga se nadaju da će Vlada smanjiti određene poreze, prije svega na zarade, kao što je to uradila sa akcizama.

"U 2017. godini ekonomija je zabilježila snažan rast, uprkos sprovođenju srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja. Nastavak pozitivnih ekonomskih trendova zahtijeva dalje jačanje konkurentskih prednosti domaće privrede što je prije svega moguće ostvariti kroz dalje otklanjanje barijera poslovanju, te smanjenje poreskih i drugih opterećenja. Stoga, očekujemo da će Vlada shodno mogućnostima kada je u pitanju fiskalna stabilnost, smanjiti poreska opterećenja prije svega u dijelu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a zatim kroz redefinisanje određenih fiskaliteta (porezi, takse, naknade) na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje na nivou lokalnih samouprava", ističu u PKCG.

Govoreći o naplati poreskog duga na rate, u PKCG ističu da u uslovima otežanog poslovanja, kao što su blokade firmi, omogućavanje plaćanja poreza u ratama je možda jedini način da te kompanije prevaziđu probleme, otplate prethodne dugovanja.

"Sa druge strane, sa aspekta javnih finansija i punjenja budžeta, to je način naplate poreskih potraživanja od obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obaveze. Stoga, je i usvojena Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja ("Sl. list CG", br. 57/2018), koja podrazumijeva ne samo plaćanje zaostalih poreza, već i odgovarajućih kamata na dugovanja, te podnošenje instrumenta obezbjeđenja plaćanja. Pored toga što podržavamo napore državnih organa da privrednim subjektima omoguće prevazilaženje problema u poslovanju, mišljenja smo da bi i redovne poreske obveznike trebalo podržati stimulativnim mjerama zbog njihovog odnosa prema ukupnom poslovanju i odgovornosti prema društvu", cijene u PKCG.

U globalu, poslodavci u Crnoj Gori zadovoljni su ukupnim poslovnim ambijentom.

"Ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori je povoljan što je jedan od razloga da brojni investitori realizuju svoje poslovne poduhvate u našoj zemlji. Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje napredak kada je u pitanju ambijent za poslovanje što potvrđuju i rezultati u posljednjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja. Naime, u ovogodišnjem izvještaju naša zemlja je zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na godinu ranije. Prostor za poboljšanje i dalje postoji i to u oblastima kao što su registrovanje nepokretnosti, porezi, dobijanje priključaka za električnu energiju", navode u PKCG.

Kako su naglasili, unapređenje poslovnog ambijenta zahtijeva dalje sprovođenje reformskih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju ekonomskog okvira pogodnog za investicije i razvoj preduzetništva.

"Poboljšanje ambijenta za poslovanje posebno je značajno zbog uticaja na poziciju zemlje u smislu atraktivnosti za strana ulaganja, na kojima, se u velikoj mjeri, zasniva crnogorski model ekonomskog rasta", cijene u PKCG.


IZVOR: Vebsajt CdM, 19.08.2018.


Naslov: Redakcija