Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Programiranje finansijske podrške iz budžeta projekata i programa NVO centralizovana od Vlade, dok bi raspodjela sredstava bila odgovornost resornih ministarstava


Vlada na adekvatan način treba da definiše procenat iz budžeta koji će opredijeliti civilnom sektoru, kao i način na koji će se vršiti definisanje prioritetnih oblasti, poručeno je tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama (NVO).

Nada da će zakon donijeti poboljšanje rada NVO sektora Predstavnica Radne Grupe za izradu Nacrta zakona iz Centra za razvoj NVO, Zorana Marković, rekla je da je prijedlog predstavnika civilnog sektora bio da se iz budžeta Crne Gore izdvaja najmanje jedan odsto na godišnjem nivou, što bi u velikoj mjeri osiguralo sigurnost, naročito u periodu kada iz godine u godinu smanjuje iznos koji se opredijeljuje za NVO.

Ona je poručila da bi taj prijedlog trebalo da podrže državni organi, jer se, kako je objasnila, na taj način ne troše sredstva na civilni sektor, nego se kroz NVO usmjeravaju na realizaciju javnih politika.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Ivan Šikmanović je, govoreći o razlozima za donošenje izmjena i dopuna Zakona o NVO, rekao da aktuelni Zakon o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011) iz 2011. godine nije implementiran u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata i programa.

"Razlozi za to vezani su za nedonošenje podzakonskih akata kojima bi se bliže uredile procedure finasiranja projekata i programa NVO, ali više su vezane za promjenu politike u ovoj oblasti, koja je uslijedila u toku pripreme Strategije razvoja NVO, kada je na prijedlog Ministarstva finansija, afirmisan novi sistem finansiranja", objasnio je on.

Šikmanović je precizirao da je strateško opredjeljenje finansiranja vrsta kombinovanog modela upostavi, po kom bi programiranje finansijske podrške iz budžeta projekata i programa NVO bila centralizovana od Vlade, dok bi raspodjela sredstava bila odgovornost resornih ministarstava.

Izvršna direktorica NVO Mreža za edukaciju i servis podrške za osobe sa invaliditetom, Miluša Žugić, ocijenila je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o NVO daje dosta boljih rješenja u odnosu na prethodni akt, jer će poboljšati rad NVO i olakšati im djelovanje

Žugić smatra da su važna novina Nacrta zakona nezavisni procijenjivači, koji će biti eksperti i koji će procijenjivati projekte.

"Važno nam je da stručne osobe pregledaju projekte NVO i daju svoj sud o njima da bi se izbjegao bilo kakav uticaj na članove komisije, jer vrlo često imamo situaciju gdje predstavnik NVO ne razmišlja mnogo o kvalitetu projekta, već više podnosilac tog projekta", navela je ona.

Izvor: Vebsajt RTCG, 22.07.2015.