Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SKUPŠTINA CG: 22. jula 2015. godine održana sednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje - Odbor održao kontrolno saslušanje povodom tragičnog događaja u fabrici oružja "Tara" u Mojkovcu


Završena 100. sednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je održao kontrolno saslušanje Zorice Kovačević, ministarke rada i socijalnog staranja, Mirka Bulatovića, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Angeline Međedović, glavne inspektorke rada u Upravi za inspekcijske poslove na temu "Aktuelna situacija povodom tragičnog događaja u fabrici oružja "Tara" u Mojkovcu.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić se nije odazvao pozivu na kontrolno saslušanje već je uputio dopis Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje u kojem navodi, između ostalog da "smatraju da nadležnim službama i organima treba omogućiti da nesmetano i bez pritiska obave svoj dio posla, kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do eksplozije u fabrici, koja je prouzrokovala smrt jedne radnice i povrijeđivanje nekoliko radnika. Takođe, ukoliko se, u tom postupku, utvrdi i odgovornost odgovornih lica, očekujemo od nadležnih organa da na ta lica budu primijenjene sve zakonske sankcije".

Sednici su, u skladu sa članom 67 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 51/2006 i 66/2006 i "Sl. list CG", br. 88/2009, 80/2010, 39/2011, 25/2012, 49/2013 i 32/2014 - odluka US), prisustvovali Igor Vujović, izvršni direktor Tara Aerospace and Defence, Vitomir Medojević, izvršni direktor Tara Precision Works, Marinko Medojević, predsednik Sindikata fabrike oružja "Tara", Radoje Kljajević, šef pravne službe u fabrici oružja "Tara", Zlatko Popović, inspektor rada za oblast zaštite na radu – koordinator inspektora za oblast zaštite na radu Crne Gore, Katarina Kljajević, zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju i Danijela Šuković, načelnica zaštite na radu u Direktoratu za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika podnosioca inicijative za održavanje kontrolnog saslušanja, poslanika Janka Vučinića, Andrije Popovića i Srđana Perića, članovima Odbora su se obratili lica pozvana na kontrolno saslušanje.

Svi pozvani učesnici i članovi Odbora su učestvovali u raspravi dajući predloge i sugestije koje su od značaja za rješavanje problema sa kojima se susreću zaposleni u fabrici oružja "Tara" u Mojkovcu.Višečasovna rasprava je obuhvatila pitanja koja su se, između ostalog, odnosila na: poštovanje zakona, prekovremeni rad u fabrici, sistematizaciji radnih mjesta pod otežanim uslovima rada, skraćeno radno vrijeme, uzroke eksplozija koje su se dogodile, ostvareni profit fabrike, ulaganje sredstava u razvoj oblasti zaštite i zdravlja na radu, isplaćivanje poreza i doprinosa zaposlenih, akt o procjeni rizika, zaključivanje kolektivnog ugovora zaposlenih, zarade zaposlenih, zdravstvene preglede i stručne obuke zaposlenih.

Nakon obavljene rasprave, dogovoreno je da članovi Odbora do 31. jula 2015. godine utvrde predlog zaključaka povodom obavljenog kontrolnog saslušanja, kako bi se, na jednoj od narednih sednica, usvojili i dostavili organima nadležnim za njihovo sprovođenje.

Izvor: Vebsajt Skupštine Crne Gore, 22.07.2015.

SKUPŠTINA CG: 23. jula 2015. godine sednice Odbora za antikorupciju i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, konstitutivna sednica Savjeta agencije za sprječavanje korupcije - razmatranje više predloga zakona, amandmana na predloze zakona

Treća zajednička sednica Odbora za antikorupciju i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu biće održana, u četvrtak 23. jula 2015. godine, sa početkom u 10:00 časova, u Plavoj sali.

98. sednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu biće održana, u četvrtak 23. jula 2015. godine, sa početkom u 10:00 časova, u Plavoj sali.

Dnevni red:

1. Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o vanparničnom postupku, koji su podnijeli poslanici: Azra Jasavić, Srđan Perić, Goran Tuponja i Darko Pajović;

2. Predlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku, koji su podnijeli poslanici: Azra Jasavić, Srđan Perić, Goran Tuponja i Darko Pajović;

3. Predlog zakona o izmjeni Zakonika o krivičnom postupku, koji je podnijela poslanica Snežana Jonica.

48. sednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje biće održana, u četvrtak 23. jula 2015. godine, sa početkom u 10:30 časova, u Crvenom salonu.

Dnevni red:

1. Informacija o trenutnom stanju u sektoru ribarstva- morsko ribarstvo i marikultura;

2. Amandmani (tri) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapaljivim tečnostima i gasovima, koje su podnijeli poslanici Goran Tuponja i Srđan Perić;

3. Amandman na Predlog zakona o vinu, koji je podnio poslanik Veljko Vasiljević;

4. Amandmani (pet) na Predlog zakona o morskom dobru, koje je podnijela poslanica Maja Ćatović;

5. Tekuća pitanja.

Prva - konstitutivna sednica Savjeta agencije za sprječavanje korupcije biće održana, u četvrtak 23. jula 2015. godine, sa početkom u 12:00 časova, u Bijelom salonu.

Skupština Crne Gore je na petoj sednici prvog redovnog zasijedanja u 2015. godini, 26. juna 2015. godine donijela Odluku da se za članove Savjeta agencije za sprječavanje korupcije izaberu: Vanja Ćalović, Ristan Stijepović, Radule Žurić, Goranka Vučinić i Bojan Obrenović. 

Izvor: Vebsajt Skupštine Crne Gore, 22.07.2015.