Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZVRŠENJU ODLUKE USTAVNOG SUDA CRNE GORE U-I BROJ 6/16 OD 19. APRILA 2017. GODINE: Po usvajanju Zakona korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece će imati rok od osam dana da podnesu zahtjev Fondu PIO za ponovnim uspostavljanjem prava na penziju

23.06.2017.


Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje PIO Dušan Perović ukazao je da je do sada 397 žena, doskorašnjih korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece, podnijelo zahtjev za ponovno uspostavljanje prava na penziju.

Perović je naveo da pravo na penziju majkama teče od dana kada im prestane važiti pravo na naknadu po osnovu rođenja troje i više djece, bez obzira na to kada im stigne rješenje.

Kako je istakao, brzih dana će se sve majke, koje još uvijek primaju naknade a prethodno su primale penzije, vratiti, jer će se crnogorski parlament o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine ("Sl. list CG", br. 31/2017), kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, izjasniti na sjednici koja je zakazana za 29. jun 2017. godine.

"Kada se Predlog zakona usvoji u Skupštini, sve žene će imati rok od osam dana da podnesu zahtjev Fondu PIO za ponovnim uspostavljanjem prava na penziju", naveo je on.

Perović je dodao, da u Fondu očekuju gužvu, jer je rok od osam dana kratak. Naime, majke imaju rok da do kraja prve sedmice jula podnesu zahtjev za "odmrzavanje" penzije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.06.2017.


Naslov: Redakcija