Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONSKA OBAVEZA PLAĆANJA ALIMENTACIJE

23.05.2018.


Neplaćanje alimentacije je veliki problem i država mora pronaći rješenje, posebno jer je sve više brakorazvodnih parnica.

Predstavnik Sigurne ženske kuće Jovana Hajduković kaže da u Crnoj Gori ne postoje zvanični podaci o tome broju roditelja koji ne plaćaju alimentaciju.

"Broj osoba koji nam se obratio za pomoć bio 108 u prošloj, dok su se u 2016. 142 majke obratile za pomoć u vezi neplaćanja izdržavanja. Prosječni izbos alimentacije iznosio je 94 eura, a veliki je broj bio sporazumnih razvoda što su sudije i prihvatale, iako su dužne da utvrde stvarnu materijalnu situaciju roditelja koji je dužan da pruži izdržavanje", rekla je Hajduković.

Prema istraživanju Sigurne ženske kuće, najčešće su muškarci dužni da plaćaju alimentaciju, jer su djeca dodijeljena majci. Veliki broj majki, kako kaže Hajduković, se ne usuđuje da pokrene krivični postupak i to zbog osjećaja sramote i da ne pogoršava već loše odnose sa bivšim suprugom.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić kaže da je zakonska obaveza roditelja da plaćaju izdržavanje djeci.

"Od toga da li roditelj plaća alimentaciju i doprinosi izdržavanju djeteta zavisi i to kako će djete biti smješteno, odjeveno, hraniti, obrazovati i kulturno i duhovno uzdizati", ocijenila je Becić.

Alimentacija je obaveza lične prirode i ne prelazi na najbliže srodnike, kaže ona. U Osnovnom sudu u Podgorici je, kako dodaje, i veliki broj brakorazvodnih parnica. Sud ima pravo, navodi Becić, da privremenom mjerom, do okončanja postupka, obaveže tuženog da daje izdržavanje.

"Postupak mora potrajati, ali ne duže od godinu, eventualno godinu ipo. Ali je sve pokriveno privremenom mjerom kojom se štiti najbolji interes djeteta", ukazala je Becić. Ona je naglasila da sve dospjele obaveze do 18. godine djeteta ne zastarijevaju.

Dejana Ponoš iz Udruženja Roditelji navodi da su upoznali one parove, koji su pred razvodom, da krivičnom prijavom mogu drugog roditelja da gone za neplaćanje alimentacije.

"Veoma mali broj njih zna koje su njihove obaveze i mogućnosti i vjerujem da misle da drugi roditelj samo prijeti kada kaže da će ići u zatvor zato što ne plaća alimentaciju. Najveći problem je što se bračni drugovi, nakon razvoda, inate i misle da novac daju drugom roditelju, a ne svom djetetu", rekla je Ponoš.

Udruženje Roditelji će, kako je najavila, predložiti amandamne kako bi se bolje definisala uloga Centra za socijalni rad, ali i definisati pojam samohranih roditelja i jednoroditeljske porodice.

"Danas je veliki problem davanje novca na ruke, gdje ne postoji dokaz davanja alimentacije i treba je početi uplaćivati na žiro račun i samim tim će drugi roditelj, kojem se ne uplaćuje mjesec, dva ili tri, mnogo jednostavnije dati dokaz o tome", ocijenila je ona. Država još nije svjesna koliki je broj roditelja nezaštićen i potrebno je pronaći rješenje za taj ozbiljan problem, navodi Ponoš.

Advokatica Milica Saveljić tvrdi da joj se stranke obraćaju za pomoć tek poslije nekoliko godina.

"Naravno da je svaki postupak iscrpljujući, ali je najbitnije da lice koje ne daje izdržavanje svom djetetu bude svjesno kakav problem pravi sebi i bivšem partneru, ali prije svega svom djetetu. Ono je žrtva svega toga", ocijenila je Saveljić.

U praksi se, kako kaže, dešava da oni koji treba da plaćaju alimentaciju, čine sve da prikažu kako nemaju nikakvu imovinu i da nijesu stalno zaposleni.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.05.2018.


Naslov: Redakcija