Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODAN NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Biće precizirano oporezivanje po višim stopama vlasnika velikih parcela koje se ne obrađuju ili izdaju u zakup

23.05.2018.


Nova zakonska rješenja treba da doprinesu boljoj valorizaciji poljoprivrednog zemljišta i zaštiti od svih vidova promjena namjene, različitih degradacija i štetnih uticaja. Ujedno biće osnov za progresivniju politiku oporezivanje za neobrađivane površine, a urediće i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva je prije četiri godine najavljivano da će Zakonom o poljoprivrednom zemljištu biti precizirano da će se vlasnici velike parcele koje se ne obrađuju ili izdaju u zakup oporezovati po višim stopama.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, ukupna površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini iznosila je 255.845,8 hektara, što čini 82,7 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Ohrabruje podatak da se procenat korišćenog poljoprivrednog zemljišta povećava iz godine u godinu i u 2016. godini bilježi se rast od 10,6 odsto, u odnosu na 2015. godinu ukazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici Ministarstva objašnjavaju da korišćeno poljoprivredno zemljište podrazumijeva sve površine koje se koriste u svrhu bavljenja poljoprivredom, a to su pašnjaci i livade, voćnjaci, oranice, vinogradi, rasadnici.

Od toga pašnjaci i livade čine preko 90 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Povećanje površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini se odnosi na sve navedene kategorije, od čega je najveći procenat zabilježen kod plantažnih voćnjaka i rasadnika, precizirali su predstavnici Ministarstva.

Oni navode da ovaj Vladin resor kontinuirano radi na unapređivanju politike korišćenja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Tokom prošle godine kroz projekat MIDAS, koji realizujemo uz podršku Svjetske banke, sprovedeno je niz aktivnosti u cilju pripreme novih zakonskih i strateških dokumenata za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Crnoj Gori, kako bi se i u ovoj oblasti stvorio dobar okvir za dalji razvoj poljoprivrede u skladu sa aktuelnom agrarnom politikom, potrebama poljoprivrednih proizvođača i novim zahtjevima u procesu pristupanja Evropskoj uniji rekli su iz Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt CdM, 20.05.2018.


Naslov: Redakcija