Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Ocjenjivanje sudija pokazalo da se edukacije stavljaju iznad kvaliteta rada, što je za nosioce sudske vlasti neprihvatljivo. Sudski savjet već oformio radnu grupu koja će raditi na izmjenama Zakona

23.05.2017.


Polovina sudija nikšićkog Osnovnog suda ne bi moglo da napreduje jer su na ocenjivanju dobili nezadovoljavajuće ocjene. To se međutim neće desiti jer je u pitanju testiranje u okviru Pilot projekta kojim su provjeravana nova rješenja o ocjenjivanju Zakona o sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015 i 28/2015).

Podaci Sudskog savjeta pokazuju da je od 13 sudija šestoro njih dobilo nezadovoljavajuću ocjenu. Loše ocjene posljedica su činjenice da se sudije nisu stručno usavršavale i da nisu učestvovale u "raznim stručnim aktivnostima", navodi se u dokumentima Sudskog savjeta.

Iako je dio Zakona koji se odnosi na ocjenjivanje sudja počeo da važi od januara, Sudski savjet je već oformio radnu grupu koja će raditi na njegovim izmjenama. Između ostalog, i zbog rezultata ovog pilot projekta, koji je potvrdio ono što su sudije i predsjednici sudova i ranije zamjerili zakonskom rješenju. Da se stručne edukacije stavljaju iznad kvaliteta rada.

Komisija za ocjenjivanje sudija, na čijem je čelu Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, je kao kriterijume koristila kvalitet i kvantitet rada, pripremu za suđenje, sposobnost planiranja i vođenja ročišta, stručno usavršavanje, vještinu komunikacija, sposobnost prilagođavanja promijenjenim okolnostima, učestvovanje u raznim stručnim aktivnostima i sposobnost organizacije zaposlenih u sudu.

Većina sudija Osnovnog suda u Nikšiću dobila je "dobre", odnosno "nezadovoljavajuće" ocjene za "stručno usavršavanje" i "razne stručne aktivnosti", što je po Zakonu bilo dovoljno da se za šestoro njih "utvrđuje ocjena nezadovoljava".

"Odličnih" nema zbog stručnog osposobljavanja. Dokumenta o sudijskim ocjenama objavio je MANS u okviru praćenja Poglavlja 23, iz čije radne grupe je inače njihov predstavnik Vuk Maraš izbačen iz vladine radne grupe.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 19.05.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija