Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO PRAVDE: Stiglo 87 nanogica za praćenje osuđenika

23.05.2017.


Ministarstvo pravde obezbijedilo je 87 uređaja za elektronski nadzor koje će nositi osuđenici kojima je umjesto boravka u ćeliji izrečena kazna kućnog pritvora. Iako su uređaji preko kojih se kontroliše kretanje osuđenika tu, njih 95 pričekaće do druge polovine godine kada iz Ministarstva pravde očekuju da će tehnički biti spremni za realizaciju novog zakona. To je potvrdila Nataša Radonjić, v.d. generalne direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde.

"Obezbijeđeno je 87 radiofrekventnih (RF) narukvica, 87 stacionarnih jedinica za nadzor, jedna jedinica za praćenje stanja (nivoa) alkohola, kao i usluge komunikacionih linkova", ukazala je Radonjić. Ta brojka nije konačna.

Planirana je nabavka još ovakvih uređaja, jer su crnogorski sudovi donijeli 95 presuda u kojima je izrečen kućni pritvor. – Ministarstvu pravde od strane sudova dostavljeno je na izvršenje 95 presuda u kojima je izrečena kazna zatvora i određeno da se izvršava u prostorijama za stanovanje. Predmeti se obrađuju i pripremaju za izvršenje kad bude obezbijeđena tehnička oprema – najavila je Pobjedina sagovornica.

Alternativno od 2013. godine Radonjić je podsjetila da je Ministarstvo pravde donijelo podzakonske akte za implementaciju ovog alternativnog načina izvršenja kazne zatvora koji je kao novina uveden izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 70/2003, 13/2004 - ispr. i 47/2006 i "Sl. list CG", br. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 - dr. zakon, 40/2013, 56/2013 - ispr., 14/2015, 42/2015 i 58/2015 - dr. zakon) iz 2013. godine.

"Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti ("Sl. list CG", br. 36/2015) propisan je način izvršenja kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje. Izvršenje još nije započelo i radi se na uspostavljanju tehničkih preduslova za elektronski sistem nadzora, jer je predviđeno da se izvršenje prati putem uređaja za elektronski nadzor kao već ustaljeni model izvršenja u državama koje imaju ovakav alternativni način izvršenja kazne zatvora", pojasnila je Radonjić.

Navela je da je Ministarstvo pravde dio opreme obezbijedilo iz budžeta, a dio opreme se obezbjeđuje uz podršku donatora Ambasade SAD-a i, kako je kazala, u toku je postupak obezbjeđivanja dijela nedostajuće opreme uz donatorsku podršku po procedurama koje obavezuju donatora. Što se tiče finansija za nabavku opreme, Radonjić navodi da je odobrenim budžetom za 2017. godinu planirana nabavka dodatnog broja RF narukvica, kao i GPS narukvica, koje koriste GPS (Global Positioning System) sistem.

"U ovom trenutku možemo reći da očekujemo da će elektronski sistem, putem kojeg će se pratiti izvršenje ove kazne, biti funkcionalan u drugoj polovini godine i kad će zapravo započeti izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje u Crnoj Gori", najavila je Radonjić.

Pojasnila je da sud prilikom izricanja ovakvih presuda koje su predviđene za kazne do šest mjeseci, mora voditi računa da se ostvari svrha kazne.

"Ako učiniocu krivičnog djela sud izrekne kaznu zatvora do šest mjeseci, istovremeno može odrediti da se ova kazna izvrši izdržavanjem u prostorijama u kojima stanuje. To uz uslov da se, s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje poslije učinjenog djela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je djelo učinio, može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja", ukazala je Radonjić.

Iako su u kućnom pritvoru, osuđenici mogu napuštati prostorije u kojima stanuju, u skladu sa zakonskim okvirima. Ukoliko je osuđenik zaposlen, onda će on redovno odlaziti na posao, ukoliko krivično djelo za koje je osuđen nije u vezi sa radom. Prostorije u kojima stanuje osuđenik može napustiti i ukoliko mora kod ljekara ili je njegovom članu familije neophodna medicinska pomoć. Isto tako, ukoliko se školuje, zakonom mu je omogućeno da pohađa nastavu i polaže ispite. Zakon ima razumijevanja i ukoliko osuđenik želi da stupi u bračnu zajednicu, pa mu je i u tom slučaju omogućeno da izađe iz kućnog pritvora kako bi se vjenčao. Ono što je ovim osuđenicima zabranjeno je samovoljno napuštanje stana ili kuće.

"Ukoliko osuđeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija", upozorava Radonjić.

Ona je napomenula da se osuđenom za krivično djelo protiv braka i porodice koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu ili porodičnoj zajednici ne može odrediti izvršenje kazne zatvora u prostorijama u kojima stanuje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.05.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija