Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZARADAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Zakon neprimjenljiv u komunalnoj privredi navode iz PKCG. Zanemarena činjenica da u komunalnoj djelatnosti postoji rad po smjenama i u dane praznika, kao i dežurstva, već je ograničio uvećanja da ne mogu preći 45 odsto zarade. Zakon nije usklađen sa nomenklaturom zanimanja, te je destimulativan za korporativno upravljanje


Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016 - dalje: Zakon) nije primjenljiv u komunalnim privrednim društvima čiji su osnivači država i lokalne samouprave, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja komunalne privrede Privredne komore Crne Gore.

Članovi Odbora smatraju da bi se primjenom Zakona znatno smanjile zarade operativcima u komunalnim preduzećima, te bi oni ostali bez dijela uvećanja po osnovu uslova rada.

Naime, Zakon, prema njihovim riječima, zanemaruje činjenicu da u komunalnoj djelatnosti postoji rad po smjenama i u dane praznika, kao i dežurstva, već je ograničio uvećanja da ne mogu preći 45 odsto zarade.

Privrednici su takođe ukazali da od resorsnog Ministrarstva nijesu dobili uputstvo za primjenu ovog propisa iako su to tražili.

Takođe smatraju da Zakon nije usklađen sa nomenklaturom zanimanja, te da je destimulativan za korporativno upravljanje.

Privredna komora Crne Gore će preko ovog Odbora predlagaču Zakona uputiti zahtjev za korekciju pojedinih rješenja, posebno člana 2, stav 1, tačke 5 i 6 koje glase da se ovaj akt među ostalima odnosi i na zaposlene u agencijama, privrednim društvima koja su u većinskom vlasništvu države ili u drugom pravnom licu čiji su osnivači država, lokalna samouprava ili vrše javna ovlašćenja.

Preduzeća iz komunalne djelatnosti traže da ih Ministarstvo finansija oslobodi primjene rješenja ovog Zakona do konačne odluke po zahtjevu za pomenutom korekcijom.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Vladan Vučelić, a u radu su pored članova učestvovali potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Stanko Zloković, kao i predstavnici Ministarstva finansija Olja Uskoković i Ministarstva održivog razvoja i turizma Dragan Asanović.

Potpredsjednik Zloković je ocijenio da su zahtjevi komunalne privrede prihvatljivi i izrazio uvjerenje da će Ministarstvo finansija imati razumijevanja za njih i tako doprinijeti funkcionalnom i efikasnijem radu preduzeća.

Izvor: Vebsajt CdM, 20.05.2016.