Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO USPOSTAVLJANJE REGISTRA POMORACA

23.03.2021.


Crna Gora mora uskoro izraditi registar pomoraca, naglasio je predsjednik Udruženja agencije za posredovanje pri zapošljavanja pomoraca Nenad Lazović. On je ukazao da je registar neophodan da bi znali koliko pomoraca imamo, njihovu kategorizaciju i koliko ih je aktivno, kao i da bi lakše obavljali sve procedure vezano za njihovo angažovanje na brodovima.

"Moramo znati koliko imamo pomoraca, odnosno da svaki ima svoj poreski identifikacioni broj", ukazao je Lazović.

On ističe da određivanje identifikacionog broja nije zalaganje i za oporezivanje pomoraca, te da će sa svim udruženjima i unijama raditi na tome da porez bude nula.

Od početka pandemije i zatvaranja granica u 2020. nekadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je koordiniralo odlazak pomoraca na brod ili repatrijaciju. Podaci prikupljeni u tom periodu dobra su osnova za izradu registra. Lazović smatra da aktivnih pomoraca definitivno ima znatno manje nego što se pretpostavlja.

"Kada bi izanalizirali izdate dozvole, došli bi opet do upola manjeg broja pomoraca", ističe Lazović.

Elektronska baza podataka bila bi dobar osnov i za izdavanje svih pomorcima neophodnih dokumenata, jer kako naglašava Lazović ta procedura je ista kao i prije 30 godina.

On očekuje i da će se uspostaviti evidencija o pomorcima koji su vinovnici ili osumnjičeni za neko krivično djelo, a kojima bi se pomorska knjižica privremeno oduzimala.

"Da nam se ne bi desilo da se pojavljuju ljudi koji su bili u istim prekršajima prije nekoliko godina. Manje se pričalo o onim pomorcima koji su spašavali živote ili svojim radnjama pomogli da se ne dese velike štete na brodovima, a više o onima koji su napravili neko nezakonite radnje", naglašava Lazović.

Rekao je i da su rezultati testa na korona virus sada pomorcima dostupni u roku od 24 sata. Očekuje da će država pomorce prepoznati kao ključne radnike i uvrstiti u prioritete za vakcinaciju protiv COVID-a 19.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Milorad Filipović, 19.03.2021.


Naslov: Redakcija