Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO UNAPREĐENJE NORMATIVNOG OKVIRA U ZAPOŠLJAVANJU STRANACA

23.03.2021.


Normativni okvir u oblasti zapošljavanja i rada stranaca treba dodatno da se unaprijedi i uskladi sa iskazanim potrebama privrede i tržišta rada, poručeno je na održanom sastanku ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predragom Mitrovićem, i njihovim saradnicima.

"Učesnici sastanaka, održanog u prostorijama UPCG, složili su se da prilagođavanje Zakona o strancima ("Sl. list CG", br. 12/2018 i 3/2019), kao i podzakonskih akata kojima se bliže uređuje izdavanje radnih dozvola i boravak po osnovu rada stranaca, predstavlja model koji može obezbijediti kvalitetno rješavanje evidentiranih problema s kojima se privredni subjekti suočavaju u svojoj poslovnoj praksi, a posebno u toku trajanja turističke sezone", navodi se u saopštenju UPCG.

Kako navode, oni su ocijenili da takav pristup doprinosi iznalaženju kvalitetnijih rješenja za deficitarna zanimanja i privremeno zapošljavanje nedostajućeg kadra u zemlji, a sa druge strane i pruža direktnu podršku radu domaćih i stranih investitora, te šalje snažnu potvrdu o opredijeljenosti Crne Gore kao države koja je atraktivna za njihova dalja ulaganja i rad.

Uz navedeno, kako su ukazali, fokus sastanka bio je i na temama koje se odnose na unapređenje saradnje po pitanju borbe protiv korupcije, kao i sive ekonomije posebno izražene u uslovima Kovid-19.

Vodeći se iskazanim potrebama crnogorskih privrednika, predsjednik UPCG je najavio inicijativu kojom bi se dalje unapređenje određenih normativnih rješenja realizovalo u saradnji UPCG sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, Ministarstvom kapitalnih investicija i MUP-a.

Ministar je istakao da će MUP, u okvirima svojih nadležnosti, podržati procese koji vode unapređenju poslovnog ambijenta, podstiču snaženje javno-privatnog partnerstva i od interesa su za ekonomski napredak Crne Gore i ukupnog društva.

Iz UPCG su poručili da je sastanak zaključen dogovorom o nastavku kontinuirane komunikacije UPCG i MUP-a po svim pitanjima koja mogu rezultirati kvalitetnim rješenjima za prevazilaženje identifikovanih problema.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.03.2021.


Naslov: Redakcija