Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Venecijanska komisija usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene

23.03.2021.


Venecijanska komisija usvojila je negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde Vladimir Leposavić.

U zvaničnom Mišljenju, Venecijanska komisija je saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata. Oni podsjećaju da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

U Mišljenju se navodi da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca. Kako se navodi, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, nije usmjeren ka pravnom uređenju, već - prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čovjeka SDT-a Milivoja Katnića.

Eksperti Venecijanske komisije su mišljenja da institucionalne reforme ne smiju biti pokretane samo zbog jednog cilja – smjene pojedinaca na ključnim pozicijama.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.03.2021.


Naslov: Redakcija