Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SET ZAKONA O OSNOVNIM LJUDSKIM PRAVIMA I SLOBODAMA: Prisutni problemi u primjeni zakona

23.02.2021.


Crna Gora je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ("Sl. list CG", br. 74/2019 i 8/2021), Zakona o Zaštitniku ljudskih prava, Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o manjinskim pravima i slobodama i Zakona o rodnoj ravnopravnosti jasno stavila do znanja da će se boriti sa svim oblicima diskriminacije i da će štiti osnovna ljudska prava i slobode, istakla je savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore za manjine, Maida Gorčević, na poziv NVO "Mladi Romi – Herceg Novi", koja je učestvovala danas u dijalogu o medijskoj pismenosti, ljudskim pravima, medijima i slobodi medija u Crnoj Gori.

Gorčević je istakla da zakoni jesu dobra osnova, ali da su u praksi svjesni prisutnosti problema koji se javljaju prilikom njihove primjene.

"Činjenica je da proces izdizanja svijesti građana na viši nivo, ne može biti ni lagan ni brz", navodi ona.

Gorčević je naglasila da se stvarni boljitak u ovoj oblasti može osjetiti tek pošto dođe do jačeg "uvezivanja" vladinog, nevladinog sektora i medija, na centralnom i lokalnom nivou.

Ona je prisutne upoznala sa namjerom Vlade koja će kroz resorna ministarstva raditi na emancipaciji mladih, njegovanju ljepote različitosti, čuvanju bogatstva multikulturalnosti i afirmisanju razumijevanja između svih činilaca šire društvene zajednice.

Podsjećajući prisutne da je pravo na slobodu izražavanja i informisanja jedno od osnovnih ljudskih prava, Maida Gorčević je izrazila nadu da se "među prisutnim učesnicima ovog razgovora nalaze budući reporteri, novinari i analitičari koji će već sjutra biti najbolji primjeri medijske pismenosti, poznavanja prava i zaštitnici ljudskih sloboda".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.02.2021.


Naslov: Redakcija