Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE: Mreža za afirmaciju nevladinog sektora traži da se Nacrtom zakona kriminalizuje nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i podmićivanja poslanika

23.02.2017.


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u komentarima na predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, predložila kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera i podmićivanja poslanika.

"Kriminalizacija nezakonitog bogaćenja bi doprinjela borbi protiv korupcije u zemlji i bržem i efikasnijem dokazivanju tih slučajeva od tužilaštva", navode iz te nevladine organizacije u komentarima upućenim Ministarstvu pravde.

Podsjeća se da Konvencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije, koju je Crna Gora ratifikovala 2006. godine, preporučuje državama potpisnicama da razmotre mogućnost usvajanja zakonskih i drugih mjera koje mogu biti potrebne kako bi se utvrdilo kao krivično djelo (KD), kada se počini namjerno, nezakonito bogaćenje.

Nezakonito bogaćenje je, kako se navodi, kriminalizovano u 44 zemlje koje su ratifikovale tu Konvenciju.

MANS je predložio i kriminalizaciju podmićivanja poslanika, odnosno sankcionisanje radnje kada poslanik ili odbornik zahtijevaju ili prime mito, ili prihvate ponudu ili obećanje mita kako bi glasali na određen način.

"Svjedoci smo da tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da se adekvatno postavi prema sve češćim sumnjama u političku korupciju, naročito prilikom glasanja poslanika i odbornika u korist zakona ili planske dokumentacije kojima se direktno podilazi profitnom interesu tajkuna, a na štetu javnog interesa", kaže se u obrazloženju.

Kako navode, slično je i sa novim KD koje predlažu, takozvanom "subvencijskom prevarom".

Iz MANS-a objašnjavaju da to djelo postoji kada učinilac za sebe ili drugoga ostvari državnu pomoć, dajući netačne ili nepotpune podatke o činjenicama od kojih zavisi donošenje odluke o toj pomoći, ili propusti da obavijesti davaoca državne pomoći o promjenama bitnim za donošenje te odluke.

"Zloupotreba državne pomoći i postojanje takozvane "prikrivene državne pomoći" su najvidljivije kod davanja takozvanih državnih garancija kojima je Crna Gora garantovala za propale privatne kompanije i njihove projekte na osnovu podataka koji nisu odražavali stvarno stanje u njima", ocjenjuju iz MANS-a.

Kako ističu, ta KD već postoje u Krivičnom zakoniku Hrvatske, kao i nezakonita pogodba koju je MANS predložio za uvođenje u novi crnogorski KZ.

"Kažnjiva radnja kod nezakonite pogodbe postoji kada službeno ili odgovorno lice na osnovu sporazuma pogoduje jednom od privrednih subjekata prilagođavanjem uslova javne nabavke ili sklopi ugovor s ponuđačem čija je ponuda u suprotnosti s uslovima iz dokumentacije za nadmetanje", kaže se u obrazloženju.

MANS je, kako se navodi, upozoravao da je oblast javnih nabavki veoma osjetljiva na korupciju i da ne postoji dovoljno odgovornosti za brojne tendere koji su pali zbog navedenih razloga.

MANS je, kako je saopšteno, ta KD prepoznao na osnovu višegodišnjeg iskustva u istraživanju korupcije u tim oblastima, kao i potrebu da se njihovim uvođenjem tužilačkom i sudskom aparatu omogući lakše dokazivanje i procesuiranje najčešćih KD sa elementima korupcije.

"Očekujemo da bi Ministarstvo pravde trebalo da ima sluha za napore da se Krivični zakonik Crne Gore učini što kvalitetnijim, a istovremeno i suzi prostor za korupciju", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.02.2017.


Naslov: Redakcija