Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽANA OBUKA ZA MLADE KADROVE U PRAVOSUĐU


Cilj obuke za mlade kadrove u pravosuđu, koja je održana u Budvi, je pružanje dodatnog znanja i informacija o primjeni nacionalnog zakonodavstva i standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Obuku je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici - Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i izvršenje zakona i njemačke fondacije Konrad Adenauer.

Trodnevni program obuke mladih kadrova u pravosuđu, trajao je od 17. do 19. februara 2016. godine.

"Program predstavlja dio višegodišnjeg projekta koji je nastao sa ciljem da pripravnicima i savjetnicima u sudovima, tužilaštvu i advokatskim kancelarijama, kao i studentima prava, pruži dodatna znanja i informacije o primjeni nacionalnog zakonodavstva i standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima", kaže se u sopštenju CEDEM-a.

Prema njihovim riječima, ovogodišnja obuka je obuhvatila oblast krivičnog zakonodavstva, sa posebnim osvrtom na ulogu državnog tužioca u izviđaju, kontrolu optužnice, primjenu mjera tajnog nadzora, pritvor i neosnovano lišenje slobode, u domaćoj praksi i praksi Evropskog suda za ljudska prava.

"Učesnici obuke su imali mogućnost da, kroz formu radionica, steknu primjenjiva i praktična znanja koja će im biti od koristi u daljem radu", rekli su iz CEDEM-a.

Predavači su, kako se navodi, bili domaći pravni eksperti - predstavnici sudstva, tužilaštva, zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kancelarije Ombudsmana i Ministarstva pravde, kao i stalni pravni savjetnik Ambasade SAD u Podgorici, Erik Larson, koji je održao predavanje i radionicu na temu izmjena krivičnog zakonodavstva Crne Gore i primjene Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma.

Izvor: Vebsajt RTCG, 21.02.2016.