Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODNO SMANJENJE TROŠKOVA RADA

23.01.2019.


Troškove rada neophodno je što prije smanjiti, kako bi se otvorila nova radna mjesta i stvorile nove firme, saopštila je predsjednica Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović.

Ona je ukazala da u toj asocijaciji duže ukazuju na neophodnost smanjenja opterećenja na rad, koja su najveća u regionu, jer ovakvo stanje ne doprinosi povećanju održivosti poslovanja, otvaranju novih radnih mjesta, formalizaciji rada i stvaranju novih poslovnih subjekata.

"Naši zahtjevi za smanjenje troškova rada izneseni su prije nego što se na Socijalnom savjetu pojavila inicijativa za povećanje minimalne zarade. U tom kontekstu smatramo da je zahtjev za smanjenje opterećenja zarade prioritet, odnosno prethodno pitanje, čije rješavanje u korist privrede treba da bude preduslov za pregovore o povećanju minimalne zarade", rekla je Vuksanović.

Ona smatra da poslovni ambijent nije zadovoljavajući, i da je njegovo poboljšanje izazov za Vladu, opštine i druge donosioce odluka čija djelatnost utiče na privredu.

"UPCG stoji kao ozbiljan i odgovoran partner koji će objedinjavati zahtjeve privrede i nuditi konstruktivna rješenja", ukazala je Vuksanović.

Prema njenim riječima, Socijalni savjet još nije na mjestu koje mu pripada, iako se, kako je ocijenila, može konstatovati osjetan napredak u posljednjem periodu.

"Apelujemo na Vladu i ministarstva da u budućnosti predmet diskusije na Socijalnom savjetu bude svaki propis koji je od uticaja na privredu. Uvećanje značaja ovog tripartitnog tijela treba da bude cilj svih segmenata društva, jer je Socijalni savjet bitan instrument kojim možemo ubrzati napredak privrede i kvaliteta života građana", ukazala je Vuksanović.

Ona je zaključila da će UPCG nastaviti i u ovoj godini da bude pouzdan i ozbiljan partner sindikatima i Vladi, kao i svim drugim subjektima sa kojima možemo sarađivati u interesu privrede i društva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.01.2019.


Naslov: Redakcija