Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Propisani su elektronska komunikacija organa državne uprave, način korišćenja i dodjeljivanja licenci, obaveza objavljivanja kataloga usluga elektronske uprave, način otpremanja akata u elektronskom obliku, sistem za elektronsku identifikaciju i autentifikaciju i sistem za elektronsku naplatu administrativnih taksi

23.01.2019.


Novim zakonom o elektronskoj upravi detaljnije se reguliše upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u organima uprave na svim nivoima, kako u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, tako i u komunikaciji sa građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

To je ocijenjeno na okruglom stolu povodom javne rasprave o Nacrtu zakona o elektronskoj upravi koji je održan u Podgorici.

Navedeno je da se novim zakonskim rješenjem teži unapređenju ambijenta u kojem će javnauprava biti servis građana i privrede na način da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta.

Takođe, ovim zakonom će se stvoriti uslovi da građani, privreda i država u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, da poslove obavljaju brže, efikasnije i jeftinije, kao i da će se sprovođenjem tog zakona povećati transparentnost i povjerenje u rad javne uprave.

Predstavnici Ministarstva javne uprave uvodnom dijelu izlaganja istakli su da je jedan od glavnih prioriteta Vlade Crne Gore digitalizacija i razvoj moderne, digitalne države. Oni su istakli da je jedan od ključnih razloga za donošenje novog Zakona o elektronskoj upravi dalje unapređenje zakonskih rješenja koja treba da otklone određene slabosti i probleme koji su se pokazali u praksi.

Pored navedenog, propisani su elektronska komunikacija organa državne uprave, način korišćenja i dodjeljivanja licenci, obaveza objavljivanja kataloga usluga elektronske uprave, način otpremanja akata u elektronskom obliku, sistem za elektronsku identifikaciju i autentifikaciju i sistem za elektronsku naplatu administrativnih taksi.

Na okruglom stolu su govorili Dejan Abazović, državni sekretar Ministarstva javne uprave i Bojana Bajić, načelnica Direkcije za interoperabilnost registara i normativne poslove.


IZVOR: Vebsajt CdM, 21.01.2019.


Naslov: Redakcija