Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O MEDIJIMA: Društvo profesionalnih novinara ukazuje da se Nacrtom zakona blokira sloboda izražavanja

23.01.2019.


Ministarstvo kulture obmanjuje javnost kada tvrdi da primjenjuje plan preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (JUFREX), ukazala je Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore i članica radne grupe za izradu Zakona o medijima

Ističe da je konkretan primjer za to Nacrt zakona o medijima, koji nikako ne ide u pravcu "sprovođenja medijske politike koja promoviše i unaprjeđuje slobodu izražavanja i slobodu medija".

Vlada je objavila da je "Usvojena Informacija o planu implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (JUFREX)."

Ovaj dokument izrađen je na osnovu sprovedene Analize medijskog sektora u okviru projekta "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)" i njime su utvrđene preporuke za unapređenje rada svih subjekata koji se bave medijskom djelatnošću".

"Preporuke iz Plana implementacije predstavljaju smjernice za razvoj i sprovođenje medijske politike koja promoviše i unaprijeđuje slobodu izražavanja i slobodu medija. Efekti plana implementacije podrazumjevaju: garantovanje slobode izražavanja shodno standardima Savjeta Evrope i Evropske unije; garantovanje slobode medija i bezbjednosti novinara; garantovanje pluralističkog medijskog okruženja; osnivanje fonda za pluralizam medija; normativno snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti RTCG; - snaženje institucionalne nezavisnosti Agencije za elektronske medije shodno Direktivi o izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra 2018. godine; - podsticanje finansijske održivosti samoregulacije; transparetnost državnog oglašavanja u medijima, kao i promociju medijske pismenosti", tvrdi Vlada u saopštenju.

Radulović ističe da se odredbama iz Nacrta zakona o medijima pokušava gušiti sloboda izražavanja jer će novinari biti dovedeni u poziciju da kompromituju svoje izvore, pošto predlog propisa propisuje širok opseg prava sudovima da im nalože otkrivanje izvora.

Takođe, dodaje ona, na ovaj način direktno se blokiraju i zastrašuju i "zviždači", kao važni novinarski izvori, a na čiju zaštitu se Vlada obavezala Zakon o sprječavanju korupcije ("Sl. list CG", br. 53/2014 i 42/2017 - odluka US).

"To što Vlada nespretnim i tendencioznim prepisivanjem djelova propisa i Koncencije o ljudskim pravima to pokušava da zamaskira pod formom standarda Savjeta Evrope, za novinare je neprihvatljvo. SE sugeriše najvišu zaštitu za novinarske izvore i striktna pravila za njihovo ograničenje, a to svakako nije ovo što je Vlada napisala", ukazala je Radulović.

Ponovo je, dodaje, vraćena i odredba o zaštiti autoriteta pravosuđa, koja nije prošla kroz Krivični zakonik Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 70/2003, 13/2004 - ispr. i 47/2006 i "Sl. list CG", br. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 - dr. zakon, 40/2013, 56/2013 - ispr., 14/2015, 42/2015, 58/2015 - dr. zakon, 44/2017 i 49/2018), iako je stav radne grupe za izradu drafta zakona bio da se direktno primjenjuje Konvencija SE o zaštiti ljudskih prava koja se bavi ovom temom.

"Predlog za formiranje Fonda za pluralizam je obesmišljen, konfuzan i neprecizan i zbog toga je ranije član radne grupe iz medijske zajednice tražio da se taj dio povuče i napravi novi predlog. Ali Vlada je ostala pri svome, kako bi novac za navodni podsticaj medija dijelila po političkoj volji", navodi Radulović i dodaje:

"Takođe, podsticanje finansijske održivosti samoregulacije kojom se Vlada hvali, je nedopustvo jer je to direktan uticaj na medije i regulacija medija."

Radulović ističe da Ministarstvo nacrtom, koji ne liči na onaj koji je spremila radna grupa, ignoriše preporuke SE u vezi ovih ključnih stvari, a samo formalno prepisuje djelove koji mu odgovaraju kako bi onemogućilo profesionalan rad medija.

"Objavljivanje javne rasprave tokom praznika za ovaj i zakon o RTCG, i ignorisanje preporuke iz Analize na koju se poziva, Ministarstvo direktno šalje poruku da nema namjere kojima se hvali – da unaprijeđuje slobodu izražavanja i slobodu medija", navodi Radulović.

O ovome je, kako je ukazala, bilo govora i na radnoj grupi, a teme su potencirali predstavnici medijske zajednice, civilnog sektora i Univerziteta, ali je Ministarstvo uradilo po svom.

"Novinarima zakonom stavljaju ograničenja i kazne, a državu i njene institucije ničim ne obavezuju da omogući slobodu izražavanja", zaključuje Radulović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 18.01.2019.


Naslov: Redakcija