Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Predloženo smanjivanje taksi za izdavanje onih dokumenata koja se u praksi najčešće koriste. Novost je i da će se administrativne takse, plaćati elektronski

23.01.2019.


Privreda i građani u narednom periodu biće oslobođeni plaćanja administrativnih i komunalnih taksi u iznosu od milion do 2 i po miliona eura. To znači da će se Vladinim prijedlogom, olakšati poslovanje u privredi, ali i smanjiti izdaci građana, jer će se do velikog broja dokumenata, dolaziti jeftinije. Predlogom zakona o administrativnim taksama smanjuju se 72 takse, a ukida njih 49.

U cilju unapređivanja uslova poslovanja privrede ali i svakodnevnog života građana Vlada je predložila smanjivanje administrativnih taksi za izdavanje onih dokumenata koja se u praksi najčešće koriste.

"Predloženim tekstom predloženo je smanjenje 72 takse to je 11 odsto od ukupnog broja taksi dok je ukinut 49 taksi odnosno 7 procenata. Na ovaj način se oslobađa od 1,1 do 2,4 miliona dodatnog iznosa slobodnih sredstava za privredu odnosno za građane i njihov raspoloživi dohodak", saopštila je Bojana Bošković iz Ministarstva finansija.

Novost je i da će se, nakon usvajanja zakona, administrativne takse, plaćati elektronski. Kada su u pitanju lokalne komunalne takse, cilj Vlade je da se ujednače takse u opštinama koje se nalaze u istim regionima.

U tom kontekstu će lokalne zajednice do 31. jula biti u obavezi da donesu nove odluke uz prethodno pribavljenu saglasnost vlade.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.01.2019.


Naslov: Redakcija