Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Predviđeno da ugovor na određeno vrijeme može da se produži sa dvije na tri godine

23.01.2018.


Agencije za privremeno ustupanje radnika uvode se prvi put u naše zakonodavstvo 2011. Iako je bilo predviđeno da poslodavac, nakon dvije godine, ugovor o radu na određeno, mora transformisati u ugovor na neodređeno i radnika zaposliti za stalno, do toga, u većini slučajeva, nije dolazilo. Postavlja se pitanje da li se to novim Zakonom o radu, čije je usvajanje planirano do kraja godine, može promijeniti.

Radnike su u većini slučajeva, nakon dvije godine rada preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, poslodavci prebacivali na druge agencije i ponovo ih zapošljavali na određeno u nedogled. A zbog straha da ne ostanu bez posla za svoja prava nijesu se borili, tvrde u sindikatima. U agencijama to odbacuju.

"Ja mislim da generalno zloupotreba ne postoji. Zašto? Prvo najveći dio koji su se tokom sezone pogotovo zapošljavali radio je na crno. Ovo je potpuno legalizovani rad putem Agencija sa svim plaćenim obavezama i prema radnicima i prema državi", rekao je Maksim Gegović iz Agencije za zapošljavanje i ustupanje radnika.

"Poslodavci su angažovali jednu agenciju godinu, dvije. On formira svoju drugu agenciju - ćerku, pa onda istog tog zaposlenog angažuje preko te agencije i tako u nedogled", upozorava generalni sekretar Saveza Sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

"Agencije za privremeno ustupanje zapošljenih su bile najzloupotrebljivaniji pravni institut", tvrdi generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

Jedan od predloga, prilikom izrade Nacrta novog Zakona o radu, bio je da se agencije ukinu, a zapošljavanje radnika prepusti Zavodu za zapošljavanje. Međutim, nađen je kompromis: da se ugovor na određeno vrijeme produži sa dvije na tri godine.

"Ograničenje će biti u smislu da zaposleni neće moći da se ustupi korisniku više od jednog puta", rekao je Marko Ćipović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Novim predlogom zakona, ja sam potpuno saglasan sa tim to ne smije da bude dozvoljeno, ali mora se oročiti to vrijeme za koje će ljudi biti angažovani na određeno vrijeme, ali i to je mač sa dvije oštrice", tvrdi Gegović.

"Ovakvim rješenjem kao što je sada u nacrtu ovog Zakona o radu, mislim da će se smanjiti i broj tih agencija, jer prosto neće imati svi posla", smatra Zarubica.

Radnici koji godinama rade na određeno vrijeme, nijesu željeli pred našu kameru upravo zbog straha da ne ostanu bez posla.

Nacrt novog Zakona o radu trenutno se usklađuje sa drugim zakonima u državi, nakon čega će ga procijeniti i EU. Onda slijedi dorada i razmatranje u Skupštini.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.01.2018.


Naslov: Redakcija