Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

USTAVNI SUD: Do izbora predsjednika, na čelu Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, kao najstariji sudija

23.01.2017.


Institut za vladavinu prava (IVP) ukazuje da dalje prolongiranje izbora predsjednika Ustavnog suda dovodi do urušavanja kredibiliteta te institucije, koja od 15. januara 2017. godine funkcioniše bez predsjednika.

IVP je, kako podsjećaju, još 5. januara apelovao da se procedura izbora predsjednika sprovede prije isteka mandata dosadašnje predsjednice Desanke Lopičić, što nije učinjeno, pa je sada na čelu Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, kao najstariji sudija.

"IVP ukazuje da su u ovu situaciju sudije same sebe dovele jer kada su usvajali Poslovnik u decembru 2015. nisu propisali rokove za izbor, odnosno kada se najkasnije mora otpočeti sa procedurom izbora, što je uobičajeno prilikom normiranja procedure izbora na određenu funkciju. IVP napominje da se pred Ustavnim sudom nalaze važni predmeti koji se odnose na povredu ustavnih i konvencijskih prava građana Crne Gore, poput najnovijeg o smanjenju naknada majkama sa troje djece, i umjesto da se Ustavni sud time bavi, on još uvijek nije okončao ni proceduru izbora čelnika te institucije", navodi se u saopštenju.

Institut za vladavinu prava poziva sudije Ustavnog suda da izaberu za predsjednika onog kandidata koji će kvalitetnom organizacijom poslova i blagovremenim rješavanjem predmeta obezbijediti zaštitu Ustava i građana Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.01.2017.


Naslov: Redakcija