Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CRNA GORA OTVORILA POGLAVLJA 14 -SAOBRAĆAJNA POLITIKA I 15- ENERGETIKA U PREGOVORIMA SA EU


Crna Gora je 21. decembra 2015. godine na sedmom sastanaku na ministarskom nivou Konferencije o pristupanju Evropskoj uniji, otvorila pregovore u poglavljima 14- Saobraćajna politika i 15- Energetika.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je delegaciju Evropske unije, u ime luksemburškog predsjedavanja Savjetom Evropske unije prevodio ministar vanjskih i evropskih poslova Luksemburga, Žan Aselborn, Evropsku komisiju direktorica u Generalnom direktoratu za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenjum Ketrin Vent, dok je crnogorsku delegaciju predvodio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

"EU je pažljivo razmotrila trenutni nivo pripremljenosti Crne Gore u vezi sa otvaranjem pregovora u 14. i 15. poglavlju koja se odnose na saobraćajnu politiku i energetiku. Istaknuta je potreba da Crna Gora nastavi da ostvaruje napredak u usaglašavanju sa pravnom tekovinom i njenom sprovođenju u ovim poglavljima. Takođe, EU je konstatovala da postoje mjerila koja je potrebno ispuniti u cilju privremenog zatvaranja ovih poglavlja", saopšteno je iz MVPEI-ja.

Tim povodom Lukšić je istakao da otvaranje pregovora u ova dva poglavlja predstavlja rezultat odlučnih reformi i aktivnosti sprovedenih tokom prethodnog perioda, te da ovaj uspjeh čini da kraj 2015. godine završavamo kvalitetnim rezultatima na polju evropske integracije gdje Crna Gora, nakon tri i po godine pregovora, ima 22 otvorena pregovaračka poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Lukšć je kako se ističe naglasio da je riječ o poglavljima koja imaju izuzetan značaj za cjelokupno crnogorsko društvo, odnosno za sve građane, jer se dotiču direktno potreba građana kad su u pitanju mobilnost, bolja povezanost, pristup energiji, energetska efikasnost i očuvanje okoline.

On je naveo da početak pregovora u ovim oblastima znači otvaranje puta novim aktivnostima na finalizaciji započetih reformi koje imaju za cilj da građani osjete konkretne koristi od pristupanja EU.

"Konkretno, u 14. poglavlju - Saobraćajna politika, nastavićemo sa daljim usklađivanjem s evropskim propisima i standardima što će kao rezultat imati bolji kvalitet saobraćajnih usluga, sigurniji prevoz, bolju infrastrukturu i djelotvorniju zaštitu prava putnika. Kad je riječ o 15. poglavlju, Crna Gora će u narednom periodu usmjeriti napore na dostizanje ciljeva energetske politike Evropske unije koji se odnose na sigurnost snabdijevanja, održivost i konkurentnost. Kroz dalji rad u okviru ovog poglavlja učinićeno da crnogorski građani osjete konkretne koristi od ove oblasti kao što su obezbjeđenje višeg kvaliteta usluga, povoljnije cijene i ušteda energije", istakao je Lukšić.

Pregovori o pristupanju su otvoreni u junu 2012. godine. Sa ovom konferencijom, otvorena su 22 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena. Buduće konferencije o pristupanju biće planirane odgovarajućom dinamikom, u cilju daljeg napretka procesa u prvoj polovini 2016. godine.

Izvor: Vebsajt CdM, 21.12.2015.