Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MONSTAT: Porast izvoza u prvih devet mjeseci 2017. godine

22.11.2017.


Najviše izvozimo aluminijum, boksit i struju

U prvih devet mjeseci 2017. godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 272,7 miliona eura, što je 17,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Crna Gora najviše izvozi aluminijum, boksit i električnu energiju, a ovogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita za 23,1 milion eura.

Ekonomska analitičarka i direktorica Instituta za strateške studije i prognoze Jadranka Kaluđerović ocijenila je da crnogorski izvoz nije previše diverzifikovan i da se prije svega bazira na tradicionalnim, velikim proizvodnim sistemima.

"U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 77 miliona eura, koji čine obojeni metali 52,9 miliona eura i gvožđe i čelik 13,1 milion eura", ukazali su iz Monstata.

To pokazuje da u strukturi crnogorskog izvoza i dalje dominiraju proizvodi Kombinata aluminijuma i Željezare. Izvoz obojenih metala, odnosno prvenstveno aluminijuma u prvih devet mjeseci ove godine povećan je 8,44 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U tom periodu izvoz gvožđa i čelika je porastao 9,68 odsto. Izvoz mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita, u prvih devet mjeseci iznosio je 49,5 miliona eura i povećan je za čak 87,53 odsto u odnosu su na isti prošlogodišnji period.

U prva tri kvartala vrijednost izvezene električne energije je iznosila 19,6 miliona eura, što je za 18,7 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 45,7 miliona eura, Bosna i Hercegovina sa 34 miliona eura i Hong Kong sa 23,7 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.11.2017.


Naslov: Redakcija