Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Inicijativa za izmjene Zakona, kojima bi finansijske kazne emiterima bile vraćene u nadležnost Agencije

22.11.2017.


Savjet Agencije za elektronske medije tražio je da stručna služba za narednu sjednicu, koja je zakazana za ponedjeljak, pripremi analizu dosadašnjih kazni koje su izrečene Televiziji Pink M, kako bi na osnovu njih utvrdili da li su te mjere bile srazmjerne prekršajima koji su napravljeni, rekao je predsjednik Savjeta Agencije Ranko Vujović.

On je ukazao i da je predloženo da se pripremi inicijativa za izmjenu Zakona o elektronskim medijima ("Sl. list CG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon, 53/2011, 6/2013 i 55/2016) kojom bi finansijske kazne emiterima bile vraćene u nadležnost Agencije.

Agencija je usvojila ukupno devet prigovora na kršenje programskih standarda Televizije Pink, od kojih su četiri usvojena u jednom danu. Direktor te institucije Abaz Džafić samo ih je opomenuo. Iz tog razloga član Savjeta Agencije Darko Ivanović zatražio je da raspravljaju o pokretanju postupka privremenog oduzimanja licence Televiziji Pink M zbog, kako je naveo, konstantnog kršenja programskih i profesionalnih standarda.

Vujović je rekao da će se o inicijativi Ivanovića razgovarati na sljedećoj sjednici, tek pošto se na osnovu analiza utvrdi o kojoj vrsti prekršaja se radilo u slučaju ove privatne televizije.

"Utvrdićemo i da li su izrečene mjere bile srazmjerne prekršajima koji su napravljeni. Takođe je predloženo da se pripremi inicijativa za izmjenu Zakona o elektronskim medijima kojom bi ponovo bile vraćene finansijske kazne emiterima u nadležnost Agencije", istakao je Vujović.

Kako je naveo, Ivanović je na prethodnoj sjednici, održanoj 18. novembra, tražio da jedna od tačaka dnevnog reda bude i rasprava o kaznama koje su do sada izrečene Pinku i o djelotvornosti tih kazni.

"Kako sjednici nije prisustvovao direktor Agencije, koji je izrekao sve dosadašnje kazne ovoj televiziji, većinom glasova odlučeno je da se rasprava o ovoj temi odloži za narednu sjednicu Savjeta. Istina je da je Darko Ivanović u okviru obrazlaganja svog prijedloga pominjao i mjeru privremene suspenzije licence Pinku", naveo je Vujović.

Iz Agencije su ukazali da nijesu strože kaznili ovu televiziju jer prije svega moraju "odmjeriti koje je pravo više ugroženo", pravo na slobodu izražavanja ili pravo na dostojanstvo ličnosti i objektivno informisanje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.11.2017.


Naslov: Redakcija