Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PADU PRILIVI PO OSNOVU DOZNAKA

22.10.2020.


Priliv po osnovu doznaka je u prvoj polovini godine manji 5,7 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, zbog posljedica pandemije koronavirusa, pokazuju zvanični podaci Centralne banke (CBCG).

CBCG nije objavila tačnu sumu, ali ako se ima u vidu da je prošlogodišnji prihod po osnovu doznaka bio oko 540 miliona eura, a za pola godine 270 miliona, onda se prostom računicom dobija podatak da je dijaspora u prvih pola godine poslala oko 255 miliona ili oko 15 miliona eura manje nego prošle godine.

U skladu sa novom metodologijom Međunarodnog moentarnog fonda (MMF), koju CBCG primjenjuje od 2014. godine, lični transferi su nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do tada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničkih doznaka, koje obuhvataju samo transfere emigranata koji su zapošljeni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Takođe, uključena je procjena doznaka koje se šalju neformalnim kanalima u kešu, a u doznake se računaju i sva socijalna primanja iz inostranstva.

U crnogorskim ekonomskim novinarskim krugovima priliv doznaka se prepoznaje kao novac koji uglavnom šalje dijaspora, iako takvo računanje nije potpuno tačno.

Kad je u pitanju Crna Gora, priliv po osnovu doznaka pokazuje trend rasta od 2006. godine, čak i u periodu svjetske ekonomske krize 2008. godine, sve do ove godine, kada prvi put pokazuje pad.

U susjednoj Srbiji, za prvih pet mjeseci zabilježen je pad doznaka oko 24 odsto.

U ovoj godini očekuje se veliki pad vrijednosti doznaka, čija ukupna vrijednost na globalnom nivou iznosi 715 milijardi dolara.

Prema predviđanjima Svjetske banke (SB), očekuje se pad vrijednosti doznaka u zemljama sa niskim i srednjim primanjima u iznosu od 19,7 odsto, odnosno sa 554 milijardi na 445 milijardi dolara.

Pad vrijednosti doznaka rezultat je porasta nezaposlenosti i smanjenja nadnica, čemu su najviše podložni radnici zaposleni van svojih matičnih zemalja.

"Pored toga, zatvaranje granica i zabrana putovanja su natjerale veliki broj migrantskih radnika na povratak u matičnu zemlju i onemogućile dalju cirkulaciju radnika ka željenim zemljama. U određenim situacijama, koje uključuju ekonomske krize i epidemije u određenim zemljama ili regionu, doznake su ispoljavale kontraciklično kretanje, što ne možemo očekivati u ovom slučaju zbog globalnog opsega Covid-19", poručuje se u dokumentu CBCG.

Tokom svjetske ekonomske krize 2008. godine ostvaren je prosječni pad vrijednosti doznaka u iznosu od 5,5 odsto, dok je smanjena vrijednost za određena područija bila i znatno veća.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.10.2020.


Naslov: Redakcija