Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NOVI PLANOVI UPRAVLJANJA NACIONALNIM PARKOVIMA DOPRINIJEĆE BOLJIM FINANSIJSKIM REZULTATIMA


Usvajanje petogodišnjih Planova upravljanja crnogorskim nacionalnim parkovima trebalo bi da pomogne kvalitetnijem iskorišćavanju finansijskih potencijala zaštićenih područja, koja su u ovom trenutku 35 puta manja od mogućih, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), Uroš Andrijašević.

On je na okruglom stolu "Razvojna funkcija crnogorskih nacionalnih parkova- Nacrti petogodišnjih Planova upravljanja", rekao da su na sjednici Upravnog odbora ocijenili da su ti dokumenti sadržajni i kvalitetni.

Andrijašević je podsjetio da teritorija NP i zaštićenih područja zauzima ispod deset odsto ukupne teritorije Crne Gore, navodeći da je taj prostor bogat prirodnim resursima i da predstavlja ogromnu razvojnu šansu.

"Takođe, sa druge strane, prema studiji koju je radio UNDP, potencijalni finansijski efekti od zaštićenih područja su na nivou 70 miliona eura, trenutne iskorišćenosti su oko dva miliona eura. Znači, 35 puta su trenutno finansijski efekti manji od potencijala koja posjeduju zaštićena područja", ukazao je on.

S jedne strane, kako smatra Andrijašević, to je svima opomena.

"Dok s druge strane, to predstavlja ogromnu razvojnu šansu i nadam se da će konačna verzija ovih dokumenata, kada budu usvojeni, pomoći u kvalitetnijem iskorišćavanju finansijskih efekata zaštićenih područja",naveo je on.

Direktor JPNPCG, Zoran Mrdak, kazao je su se u planovima potrudili da ukažu na sve što je potrebno da se uradi u idućih pet godina da bi Crna Gora imala atraktivnije, inovativnije ponude koje će, kako je naveo, da parkovi postanu primarne turističke destinacije.

"Broj turista u parkovima, u zadnjih pet godina, smo povećali sto odsto, prije par dana smo proslavili dolazak 300 hiljaditog gosta u parkove, dok je prije pet godina taj broj bio oko 150 hiljada", naveo je Mrdak.

On je istakao da je zadnjih sedam, osam godina povećan broj turističkih ponuda u NP.

Savjetnik direktora NPCG za razvoj, Veselin Luburić, predstavio je Plan razvojnih aktivnosti Nacionalnih parkova za 2016-2020, pojašnjavajući da je Projektom za NP Durmitor planirana kulturna i turistička valorizacija zaravni Žugića luka na obali rijeke Tare.

"U tom cilju predviđa se montaža žičanog mosta preko rijeke Tare, rekonstrukcija stambenog objekta u funkciji izložbene postavke "Kulturne i prirodne vrijednosti kanjona Tare, restauracija i revitalizacija Žugića vodenice u tradicionalnom stilu, rekonstrukcija pomoćnog objekta za potrebe raftera i uređenje srednjovjekovnog karavanskog puta", naveo je on.

Izgradnja novih naplatnih punktova, kako je dodao Luburić, predviđena je i Nacrtom novog PPPN za durmitorsko područje.

"Time je predviđeno postavljanje novih kontrolno-naplatnih punktova, gdje bi nadzornici vršili naplatu i kontrolu ulaska turista koji posjećuju NP. Na ovaj način bi se omogućilo efikasno praćenje broja i strukture posjetilaca", objasnio je on.

NP će, u narednom periodu, biti razvojna šansa CG turizma Luburić je istakao da je jedan od problema u funkcionisanju NP identifikovan nedostatkom javnih toaleta na značajnim turističkim destinacijama u parku, pojašnjavajući da je evidentno da u narednom planskom periodu postoji potreba za izgradnju javnih toaleta na prilazu prema Crnom jezeru, na Splavištu, kao i na lokalitetu Žugića luka.

U dijelu Upravne zgrade NP Durmitor,kako je rekao, biće izvršeno funkcionalno opremanje kao prostora u kojem će se nalaziti novi Centar za posjetioce.

"Shodno novom PPPPN za NP Lovćen, na lokalitetu Ivanova korita planirana je izgradnja novog tematskog Centra za posjetioce u kojem bi bili smješteni novi ekponati (prirodnjački muzej), bibloteka i drugi prateći sadržaji", naveo je Luburić.

Pomoćnik direktora JPNPCG Darko Brajušković smatra da će nacionalni parkovi narednom periodu biti razvojna šansa turizma u Crnoj Gori.

"Isto tako, civilizacijska obaveza prema generacijama koje dolaze. Sigurni smo da je to šansa za lokalno stanovništvo i lokalne zajednice, i najveći doprinos turističkom razvoju i promociji Crne Gore i njene divlje ljepote", rekao je on.

Izvor: Vebsajt RTCG, 21.10.2015.