Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE LICA SA INVALIDITETOM: Održana javna debata o ovom propisu


U Bijelom Polju je 20. oktobra 2015. godine održana javna debata o Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom ("Sl. list CG", br. 35/2015 i 44/2015 - ispr. - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 15. jula 2015. godine.

Javna debata organizovana je u okviru projekta Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore "Kako Zakon postaje praksa", koji je finansijski podržala Britanska ambasada. Cilj javne debate je promocija novog Zakona i podsticanje osoba s invaliditetom na korišćenje mehanizama koje on nudi.

Takođe, debata ima za cilj da i javne institucije i drugi subjekti preduzmu mjere kako bi se smanjio stepen diskriminacije po osnovi invaliditeta.

Savjetnica Aleksandra Popović iz Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda govorila je na debati ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ona je naglasila značaj Zakona, dodajući da je ovih dana završen trodnevni radni skup o harmonizaciji propisa sa Zakonom koji je okupio relevantne eksperte i ekspertkinje iz ove oblasti sa ciljem da urade analizu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa ovim Zakonom, što je od izuzetnog značaja za unapređivanje zakonskog okvira Crne Gore.

Na javnoj debati su svoja obraćanja imali i Miroslava-Mima Ivanović, programska asistenkinja iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Tufik Bojadžić potpredsjednik Opštine Bijelo Polje i Samir Guberinić ispred lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Sa debate je poručeno da su glavne planirane aktivnosti projekta održavanje javnih debata, izrada Vodiča kroz Zakon i online pravno savjetovalište. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, 20.10.2015.