Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PORESKA UPRAVA, UPRAVA CARINA I UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: Naplata poreskih prihoda je iznad planirane, dok povećanje akciza na duvanske proizvode nije proizvelo pad prihoda

22.09.2017.


Naplata poreskih prihoda iznad je planirane i povećana je tokom ljetnje turističke sezone u odnosu na uporedni period prošle godine, Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za inspekcijske poslove ostvaruju kontinuirani napredak u efikasnosti, a povećanje akciza na duvanske proizvode nije proizvelo pad prihoda, zaključeno je na redovnom mjesečnom sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i sa direktorima uprava Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom i njihovim saradnicima.

Kako su saopštili iz Vlade, tokom cijele ljetnje turističke sezone naplaćeno je 14 miiliona eura više nego u prošlogodišnjoj sezoni odnosno sedam miliona eura iznad plana.

Detaljni izvještaji koje su podnijeli direktori upravâ pokazali su da je u julu naplaćeno 85.152.077,69 miliona eura prihoda, što je za 4,51 odsto više od plana i za 7,48 odsto više nego u julu 2016. godine.

U avgustu je naplaćen 91.340.087,91 milion eura prihoda, 1,51 odsto iznad plana i 4,25 odsto više nego u avgustu 2016. godine.

"Podaci za prvih osam mjeseci pokazuju porast naplate poreskih prihoda za 25,4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 14,7 miliona eura iznad plana. Uprava carina prihodovala je tokom turističke sezone 25 odsto akciza i pet odsto carinskih prihoda više nego u istom periodu 2016. godine. Zbirni podaci Uprave carina pokazuju povećanje prihoda od 16,5 odsto za prvih osam mjeseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine", dodaju oni.

Uprava za inspekcijske poslove je zapečatila 88 nelegalnih objekata i uklonila 84 takva objekta.

"U razdoblju od 1. juna do 31. avgusta izdato je prekršajnih naloga u visini od 2,967 miliona eura, oko 160.000 eura više nego u istom razdoblju 2016. i to sa 18 inspektora manje zbog organizacionih promjena inspekcije. Snimanje rada više od 90 poreskih obveznika pokazalo je da je kod većine utvrđen promet od 40% iznad prosječno prikazanog prije inspekcijskog nadzora. Kontrole neevidentiranja prometa u primorskim opštinama tokom turustičke sezone rezultirale su sa 753 podnijeta prekršajna naloga u iznosu od 1.763.100,00 eura", dodaju u saopštenju.

Predsjednik Vlade je, kako navode, zaključio da ohrabrujući rezultati pokazuju da je finansijska disciplina povećana što su prepoznali i naši međunarodni partneri – Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

"Na sastanku su iznijeti podaci o pojedinim lokalnim samoupravama i lokalnim preduzećima i ustanovama koje neredovno i neuredno izmiruju svoje obaveze prema budžetu. Zaključeno je da lokalne samouprave odudaraju od opšteg povećanja finansijske discipline te da nadležni subjekti pokrenu propisane procedure naplate", ukazali su iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Vlade Milutin Simović i Zoran Pažin i ministar finansija Darko Radunović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 20.09.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija