Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NA SASTANKU PODODBORA ZA OBLAST POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA OCIJENJEN IZUZETAN NAPREDAK CRNE GORE U EU INTEGRACIJAMA


Crna Gora je u evropskim integracijama u oblasti poljoprivrede postigla izuzetan napredak tokom posljednjih nekoliko godina. Slijedi intenzivnija faza daljeg usklađivanja sa EU politikom i implementacije usvojenih propisa, što će značajno doprinijeti podizanju konkuretnosti crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, ocijenjeno je na devetom sastanku Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva koji je 21. septembra 2016. goine počeo u Podgorici.

Na sastanku koji su otvorili potpredsjednik Vlade prof. dr Petar Ivanović i zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tomas Hajlajter, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su napredak koji je ostvaren od prethodnog sastanka održanog u Briselu u novembru 2015. godine, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva.

Potpredsjednik Ivanović je podsjetio da je prethodna godina bila godina usvajanja legislative, donošenja strategija i ispunjavanja mjerila za pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13, te da je kruna uspješnog rada bilo otvaranje pregovaračkih poglavlja 12 i 13 vezanih za bezbjednost hrane i ribarstvo. "Nastavljamo sa aktivnostima u skladu sa akcionim planovima za ova poglavlja, a očekujemo skoro otvaranje i poglavlja 11(Poljoprivreda i ruralni razvoja)", rekao je Ivanović, dodajući da je 2016. godina implementacije.

U okviru aktivnosti na daljem usklađivanju regulative sa EU u oblasti poljoprivrede, Ivanović je podsjetio da su usvojeni zakoni o vinu, o alkoholnim pićima, kao i izmjene Zakona o maslinarstvu, a da je do kraja godine planirano usvajanje zakona o sistemima kvaliteta poljoprivrednih i prehrabenih proizvoda. U okviru Agrobudžeta, kako je istakao, po prvi put su uvedena direktna plaćanja za višegodišnje zasade, što je direktno vezano za Akcioni plan za poglavlje 11.

Potpredsjednik je izdvojio i rezultate ostvarene u procesu akreditacije Agencije za plaćanja, zatim formiranju Uprave za bezbjednost hrane čime se stvorio efikasniji sistem bezbjednosti hrane. "Uprava je imala prvi ozbiljan test – bolest kvrgave kože, i pokazala da ima kapacitet da se efikasno bori sa problemima", ocijenio je Ivanović. On se posebno zahvalio Evropskoj komisiji na donaciji vakcina koje su bile hitno potrebne u cilju suzbijanja bolesti goveda, ali i na sveukupnoj intenzivnoj saradnji u prethodnom periodu u cjelokupnom procesu integracija crnogorske poljoprivrede.

Sastanak Pododbora, prema ocjeni Ivanovića, prilika je da se sa predstavnicima EK obave razgovori o svemu što je značajno za poljoprivredne proizvođače, za dinamiku usklađivanja crnogorske poljoprivrede sa standardima EU, dinamiku usvajanja novih zakona, i najvažnije implementaciju tih propisa.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tomas Hajlajter u svom uvodnom izlaganju istakao je da je Crna Gora ostvarila dobar napredak, posebno što dosadašnje obaveze iz pristupanja u oblasti poljoprivrede nijesu bile ni malo lake. On je iskazao zadovoljstvo dobrom saradnjom sa predstavnicima Crne Gore i nastavkom zajedničkih aktivnosti. Gospodin Hajlajter je posebno istakao važnost usklađivanja regulative u oblasti poljoprivrede, jer iza toga stoji, kako je kazao, priprema za usvajanje i primjenu standarda EU, pravila marketinga na tržištu EU, što u krajnjem ima opipljive benefite za poljoprivrednike i građane Crne Gore.

Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 21.09.2016.